Alexandr Lukașenko a spus joi că Belarusul este forțat să își închidă granițele cu vecinii săi Polonia și Lituania și a întărit controalele la granița cu Ucraina, relatează Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Belarus1 TV / East2West News / Profimedia

Comentariile vin în contextul crizei politice din Belarus după alegerile din 9 august care au iscat proteste masive împotriva lui Lukașenko, acuzat de fraudarea rezultatelor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mulles, a spus într-un mesaj că Polonia nu are o confirmare că granița a fost cu adevărat închisă.

Ministerul de Externe al Poloniei a spus pentur agenția de știri PAP că granița opera ca de obicei pentru moment, potrivit unei informații de la granița poloneză.

Și șeful Poliției de frontieră a Lituaniei a spus că granița opera normal, iar un grănicer belarus i-a spus nu au primit ordine cu privire la restricții.

Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie prin care nu-l mai recunoaşte pe Alexandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, calificată de Minsk drept ''agresivă'', ''îndepărtată de realitate'' şi ''dezechilibrată'', în timp ce mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), printre care şi România, au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale în Belarus.