Negociatorii șefi ai UE și ai Regatului Unit pentru Brexit s-au întâlnit joi la Bruxelles pentru a încerca să evite o defalcare a discuțiilor privind viitoarea relație comercială, în ciuda dorinței Marii Britanii de a reconsidera condițiile despărțirii, scrie AFP.

David Frost si Michel BarnierFoto: Profimedia Images

Britanicul David Frost a sosit la Comisia Europeană, unde francezul Michel Barnier aștepta, într-un moment în care teama de a nu ajunge la o înțelegere pentru relația post-Brexit pare a fi mai puternică ca niciodată. A plecat două ore mai târziu fără să spună un cuvânt.

Cu puțin înainte de această întâlnire, purtătorul de cuvânt al executivului european, Eric Mamer, respinsese acuzațiile prim-ministrului britanic. Boris Johnson susține că Bruxelles-ul nu negociază cu bună-credință și amenință cu o „blocadă” alimentară a schimburilor comerciale dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie dacă nu se ajunge la un acord la sfârșitul perioadei de tranziție, la sfârșitul anului 2020.

"Michel Barnier a arătat (...) că, inclusiv și în probleme extrem de complexe și sensibile din punct de vedere politic, Comisia și UE negociază cu bună-credință", a protestat el.

„UE nu amenință aprovizionarea cu alimente a Irlandei de Nord”, a declarat apoi un alt purtător de cuvânt pe Twitter.

„Ne-am angajat să punem în aplicare cu fidelitate protocolul” menit să împiedice revenirea la o frontieră între Irlanda și Irlanda de Nord, dar pe care Regatul Unit amenință să o pună sub semnul întrebării, a spus el.

Johnson refuză să renunțe la un proiect de lege controversat despre care guvernul britanic admite că încalcă dreptul internațional.

Această amenințare complică și mai mult negocierile desfășurate în paralel cu privire la viitoarea relație, care este deja blocată.

Furioși, europenii au dat Londrei termen până la sfârșitul lunii să retragă prevederile problematice, un ultimatum respins de britanici.

"Decizia de a inversa acordul de retragere este, atât pe fond, cât și pe formă, foarte problematică", a declarat ministrul francez pentru comerț exterior, Franck Riester, care s-a întâlnit joi cu Michel Barnier.

„Acest tip de atitudine nu generează un optimism copleșitor”, a adăugat el, menționând totuși că era necesar „să încercăm să nu reacționăm exagerat la ceea ce spune Boris Johnson, ci la ceea ce face el".

Următoarea rundă oficială de negocieri, care implică sute de experți care discută despre cele mai spinoase subiecte, urmează să aibă loc la Bruxelles pe 28 septembrie.

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice normele UE până la 31 decembrie, o perioadă de tranziție în care Londra și Bruxelles speră să ajungă la un acord asupra unui acord comercial care să le reglementeze viitoarea relație.