Cinci hackeri chinezi și doi oameni de afaceri din Malaezia au fost acuzați în Statele Unite pentru o campanie de atacuri informatice care au vizat în special sectorul jocurilor video, a anunțat miercuri Departamentul de Justiție al Statelor Unite, citat de AFP.

hackeriFoto: Silicon Valley, screenshot

Se crede că fac parte dintr-un cunoscut grup de hackeri poreclit „Apt 41”, ale cărui activități s-au întins pe cel puțin șase ani și care s-au remarcat prin operațiunile de hacking, inclusiv manipularea monedelor virtuale și spionajul politic.

Doi dintre chinezi au fost inculpați în august 2019 după atacuri împotriva companiilor din sectorul tehnologic, dar și împotriva jucătorilor de jocuri video din Statele Unite, Franța, Japonia, Singapore și Coreea de Sud.

Doi dintre complicii lor, oameni de afaceri din Malaezia, au fost inculpați un an mai târziu și arestați duminică seara în țara lor în vederea extrădării în Statele Unite, a declarat ministerul într-un comunicat.

Alți trei chinezi au fost inculpați în această vară. Sunt suspectați că au încercat să introducă programe malware în rețelele a aproximativ 100 de entități: companii americane sau asiatice, dar și o asociație internațională pentru lupta împotriva sărăciei, activiști pro-democrație din Hong Kong sau guvernul indian.

Cei cinci chinezi nu au fost arestați și probabil că nu vor fi extrădați din China, au spus oficialii americani.

Operațiunile lor nu au fost conduse de guvernul de la Beijing, dar unul dintre hackeri s-a lăudat că este protejat de serviciile de securitate chineze, potrivit rechizitoriului.

„Unii dintre acești infractori au crezut că asocierea lor cu Republica Populară Chineză le-a dat undă verde de hack și furt în întreaga lume”, a declarat procurorul responsabil cu cazul Michael Sherwin.

Pe lângă acuzații, poliția federală a lucrat cu companii private, inclusiv Microsoft, Google, Facebook și Verizon, pentru a „identifica și neutraliza infrastructura de calculatoare pe care APT-41 o folosea pentru a-și desfășura infracțiunile: servere, malware...", au declarat responsabilii americani.