Șoferul unui camion frigorific care transporta aproximativ 40 de imigranți ilegali, îngrămădiți în dubă unde nu aveau ventilație, a fost arestat în Austria, a declarat poliția miercuri. Șoferul vehiculului este un turc în vârstă de 51 de ani, care locuiește în România, potrivit AFP.

MigrantiFoto: Captura YouTube

La marginea unei autostrăzi din Austria au fost descoperiți 38 de migranți, inclusiv șase copii, din Siria, Irak și Turcia, în seara zilei de 9 septembrie, se arată în raportul poliției regionale.

Persoanele clandestine au spus că „se temeau să moară din lipsă de oxigen în timpul călătoriei” și au reușit să oprească camionul. „Unii au profitat de ocazie pentru a fugi”, a detaliat poliția austriacă.

Avertizată de șoferii care treceau în apropiere, poliția a intervenit rapid cu elicopterul. Șoferul vehiculului, un turc în vârstă de 51 de ani, care locuia în România, a fost apoi arestat. Anchetatorii suspectează existența unei rețele mai mari.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, migranții se îmbarcaseră în camion în România, pentru o sumă de 6.000 până la 8.000 de euro, pentru a traversa frontiera externă Schengen a Uniunii Europene care separă România de Ungaria și a ajunge în Europa de Vest. Autoritățile austriece nu au specificat destinația finală.

Patruzeci și trei de persoane au fost ascunse în total în camion și mai multe dintre ele au necesitat tratament spitalicesc. Alte persoane au fugit și nu au fost găsite.

„Înregistrăm în prezent o creștere a numărului de contrabandiști”, a explicat șeful biroului de anchetă penală din Austria de Jos, Omar Haijawi-Pirchner.

În august 2015, moartea în Austria a 71 de persoane prin sufocare în compartimentul frigorific al unei autoutilitare a zguduit opinia publică internațională și a favorizat deschiderea temporară a frontierelor europene către sute de mii de solicitanți de azil.

Anul trecut, justiția maghiară a pronunțat condamnări pe viață împotriva celor patru principali traficanți ai rețelei care îmbarcase victimele în Ungaria.