Comisia Europeană vrea să "abolească" regulamentul de la Dublin prin care responsabilitatea pentru cererile de azil revine țării de primă intrare a migranților în UE, a declarat miercuri șefa executivului european Ursula von der Leyen, citată de AFP.

Migranti pe insula LesbosFoto: Captura Youtube

Comisia va prezenta până în 23 septembrie propunerea de reformă a politicii europene în privința migrației, foarte așteptată și de mai multe ori respinsă, în condițiile în care dezbaterea privind lipsa de solidaritate între țările europene a fost relansată de incendierea taberei Moria de pe insula grecească Lesbos.

"În centrul (reformei) va exista un angajament pentru un sistem mai european", a declarat Ursula von der Leyen în fața Parlamentului European.

"Pot anunța că vom aboli regulamentul de la Dublin și îl vom înlocui cu un nou sistem european de guvernanță a migrației", a continuat ea.

"Vor exista structuri comune pentru azil și reîntoarcere. Și va exista un nou mecanism puternic de solidaritate", a continuat ea, în condițiile în care țările din prima linie a migrației (Grecia, Malta și Italia, în special) se plâng de lipsa de solidaritate.

Propunerea de reformă care va fi formulată de Comisie va trebui acceptată și de statele membre.

La cinci ani de la criza din 2015, chestiunea primirii migranților rămâne o sursă de profunde diviziuni în Europa, iar unele state din Est refuză să primească solicitanții de azil.