Lecția bulgară. Cum a construit Sofia o linie de metrou în doar patru ani, în timp ce România a avut nevoie de nouă ani. Bulgaria a inaugurat în data de 26 august o nouă linie de metrou în capitala Sofia, iar aceasta este cunoscută sub numele de Magistrala 3, potrivit publicației Railwaypro.com. În total, aceasta ar urma să aibă 21 de stații noi, iar lungimea totală ar urma să fie de 21 de kilometri, potrivit Metropolitan.bg, site-ul oficial al metroului din capitala bulgară. Costul lucrărilor a fost de 520 de milioane de euro pentru prima fază a lucrărilor, din care 368,2 de milioane de euro din fonduri europene, scrie Libertatea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cazul Navalnîi: "Mereu după același tipar". ”Rusia trebuie să decidă acum dacă blufează sau nu, și cât de mult este dispusă să-și facă singură rău. Deteriorarea relațiilor dintre Moscova și străinătate deja s-a petrecut. Nu doar în relația cu Germania: aceasta nu este o problemă germano-rusă, ci una internațională. Este o încălcare a unui tratat de drept internațional, o încălcare a interdicției folosirii armelor chimice. Este ceva ce afectează întreaga comunitate internațională. Și Rusia este cea care se face vinovată de actuala situație, cel puțin așa pare.” Fostul ambasador german în Rusia, Rüdiger von Fritsch, analizează într-un interviu pentru Deutsche Welle modelul de comportament al Kremlinului în cazul Navalnîi și explică în ce fel se poate vorbi ferm cu Moscova.

Decizie revoltatoare a justitiei din Romania. Unul dintre cei mai feroce interlopi din Mafia rusa, achitat. Initial, fusese condamnat la 14 ani si 8 luni de inchisoare. Unul dintre cei mai temuti membri ai lumii interlope de la Chisinau, Ioan Gusan, zis Nicu Patron, a fost declarat nevinovat, luni, de Curtea de Apel Bucuresti. Decizia poate fi contestata cu apel la Inalta Curte. Nicu Patron, care detine titlul de "Hot in lege" acordat mafiotilor din fostul spatiu sovietic, a fost trimis in judecata de DIICOT, fiind acuzat ca a infiintat doua fabrici clandestine de tigari. El fusese condamnat initial, in noiemebrie 2016, la 14 ani si opt luni de inchisoare, dar Inalta Curte a decis, in ianuarie 2018, rejudecarea cazului, scrie Ziare.com.

Ministerul Sănătății a cumpărat 5 milioane de măști pentru alegerile locale cu 0,17 lei/buc. Surse din cadrul MS au declarat, sub protecția anonimatului, că în cursul zilei de marți a fost finalizată procedura privind achiziția de măști pentru secțiile de votare la prețul de 0,17 lei bucata. „A fost anunțat câștigătorul, Grupul Taparo, care a venit cu prețul de 0,17 lei pe mască și a stricat toate afacerile controversate din Ministerul Sănătății. Conform anunțului de participare, prețul estimat al unei măști a fost de 0,67 lei, dar au vrut să crească prețul la peste un leu. Nu știu pentru cine pregăteau ei contractul”, spun surse din cadrul MS, scrie Newsweek.ro.

„Partida rusă” din energie. Putem spune că Federația Rusă a devenit o amenințare la adresa securității energetice și economice a României. Istoricește, putem deduce un pattern al agresiunii Federației Ruse în zona Mării Negre care se manifestă dupa cum urmează: dezvoltarea unui sistem corupt – cumpărarea sau impunerea unor personaje politice controlabile de la Kremlin, sistemul fiind autocratic sau dictatură, intruziune în alegeri, crearea de forțe politice revizioniste și favorabile Kremlinului; achiziția de active în industriile strategice, în special cea energetică: ocuparea spațiului mediatic și al rețelelor de socializare – asaltul „fake – news” începând de la retelele de socializare și până la presa quality generat de „fabricile de troli” atașate serviciilor de informații rusești, scrie Gabriel Păcuraru pe Contributors.ro.

Fost ministru al Lucrărilor Publice: Carol I făcea 100 km de cale ferată pe an, noi ne lăudăm cu 7 km de metrou în 9 ani. Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice în guvernele Victor Ciorbea și Radu Vasile, consideră că este „inadmisibil” să ne lăudăm cu realizarea a 7 kilometri de metrou în 9 ani, în condițiile în care, cu mai bine de un secol în urmă, România construia 100 de kilometri de cale ferată pe an sau ridica podul de la Cernavodă în numai 5 ani, potrivit Digi24.ro.

E JALE - Reţeaua medicală școlară de la Iaşi, în pandemie: 26 medici la 50.000 elevi. În municipiul Iaşi sunt doar 26 de medici arondaţi unităţilor de învăţământ. Unul singur se ocupă de două-trei şcoli. Direcţia de Asistenţă Socială a scos la concurs 38 de posturi de medici pe perioadă determinată. Sănătatea lor este în grija a doar 26 de medici de medicină şcolară, ceea ce înseamnă, teoretic vorbind, că un medic supraveghează sănătatea la aproximativ 2.000 de copii, scrie Ziarul de Iasi.

Traian Băsescu, despre Nicuşor Dan: Pentru o astfel de înregistrare, nepotul meu a făcut trei ani de închisoare. Ăsta e trafic de influenţă. „Eu vă spun un lucru simplu. Pentru o astfel de înregistrare, nepotul meu a făcut trei ani de închisoare. Pentru promisiune de trafic de influenţă. Aici discutăm de trafic de influenţa direct. Deci asta e părerea mea”, a declarat Traian Băsescu, candidat al PMP la Primăria Capitalei. Fostul preşedinte al României a subliniat că nu ar vrea ca Nicuşor Dan să păţească ceva, mai ales că acum e şi campanie, potrivit Adevărul.ro.

Mircea Radu recunoaște că a încasat dublu de la TVR față de cât a scris în declarația de avere. Șeful Comunicării din Televiziunea Națională, Mircea Radu, recunoaște că și-a falsificat declarația de avere. După dezvăluirile apărute și în presă, acesta a depus la Agenția Națională de Integritate o declarație de avere rectificativă în care recunoaște că suma reală primită pentru prezentarea emisiunii Down The Road este dublă față de cea declarată inițial, și anume 112.564 lei față de 64.670 lei!, potrivit Newsweek.ro.