Pentru prima dată în aproape două secole de istorie, publicația științifică americană ”Scientific American” și-a anunțat marți sprijinul pentru candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden, criticându-l pe rivalul său Donald Trump pentru persiflarea științei și „negarea” schimbărilor climatice, potrivit AFP.

Pagina Scientific AmericanFoto: Captura

Într-un editorial dur, publicația lunară, care pretinde a fi cea mai veche revistă care nu a încetat niciodată publicarea în Statele Unite, explică faptul că nu a luat această decizie „ușor”.

Dar după 175 de ani de neutralitate în alegerile prezidențiale din SUA, „anul acesta suntem îndemnați să o facem”.

Donald Trump „a prejudiciat profund Statele Unite și pe cetășenii ei, deoarece respinge dovezile științifice”, a scris revista fondată în 1845, care publicase în mod special un articol de Albert Einstein în 1950.

„Cel mai devastator exemplu este răspunsul său necinstit și inept la pandemia Covid-19, care a luat viața a peste 190.000 de americani la jumătatea lunii septembrie”, a scris comitetul său editorial.

„În negarea realității, Trump a împiedicat pregătirile SUA pentru schimbările climatice, susținând în mod fals că nu există așa ceva și scoțând din acordurile internaționale menite să-i atenueze impactul”, potrivit revistei, care pretinde a fi citită de 10 milioane de oameni din întreaga lume.

Miliardarul republican "a atacat, de asemenea, măsurile de protecție a mediului, specialiștii în Sănătate, precum și cercetătorii și agențiile științifice publice care ajută această țară să se pregătească pentru cele mai mari provocări ale sale", a continuat editorialul.

„Acesta este motivul pentru care vă îndemnăm să votați pentru Joe Biden, care oferă programe bazate pe dovezi concepute pentru a ne proteja sănătatea, economia și mediul. Acestea și altele din propunerile sale pot readuce țara pe calea către un viitor mai sigur, prosper și mai drept””, spune Scientific American.

Joe Biden propune în special să investească aproape 2.000 de miliarde de dolari în fonduri federale în următorii zece ani pentru mediu și energii curate, pentru a atinge neutralitatea carbonului în 2050.