Donald Trump a declarat marți că a avut în vedere „eliminarea” președintelui sirian Bashar al-Assad în 2017, dar că atunci șeful Pentagonului, Jim Mattis, s-a opus, remarci care contrazic ceea ce a afirmat președintele american, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Aș fi preferat să-l elimin. M-am asigurat că a fost planificată" după atacul chimic din aprilie 2017 atribuit regimului lui Bashar al-Assad, a declarat Donald Trump pentru Fox News.

"Mattis nu a vrut să o facă. Mattis a fost un general supraevaluat și m-am despărțit de el", a adăugat el.

În septembrie 2018, președintele american a afirmat dimpotrivă că nu a discutat niciodată cu șeful său de la Pentagon despre posibila asasinare a lui Bashar al-Assad.

"Nici măcar nu s-a discutat (...). Nici măcar nu a fost luată în considerare", a spus dl Trump.

El a fost chestionat în biroul oval cu privire la un pasaj din cartea „Frica: Trump în Casa Albă” de jurnalistul Bob Woodward, potrivit căruia președintele SUA l-a sunat pe Jim Mattis și i-a spus direct că vrea ca președintele sirian să fie asasinat.

Jim Mattis anunțase pe 20 decembrie 2018 că își părăsește postul, criticând în special strategia diplomatică a lui Donald Trump după anunțul retragerii trupelor americane în Siria.