Germania şi-a exprimat dorinţa de a primi 1.500 de imigranţi suplimentari care locuiesc în prezent pe insulele greceşti, după ce tabară Moria de pe insula Lesbos a luat foc lăsând fără adăpost mii de exilaţi, potrivit Medifax.

Incendiu tabara MoriaFoto: Manolis Lagoutaris / AFP / Profimedia Images

Cancelarul Angela Merkel şi ministrul de Interne, Horst Seehofer, au fost de acord cu planul care prevede concentrarea asupra familiilor cu copii cărora li s-a acordat deja statutul de protejaţi în Grecia.

Propunerea ar fi fost deja discutată cu Atena, potrivit DPA.

Această iniţiativă vine în urma presiuni asupra guvernului german pentru a deschide uşile refugiaţilor din tabăra Moria.

Germania s-a angajat deja la sfârşitul săptămânii trecute să primească 100-150 de copii ca parte a unei iniţiative europene comune pentru minori neînsoţiţi.

Autorităţile germane au insistat asupra necesităţii de a se găsi o soluţie la nivel european pentru această problemă spinoasă a migraţiei, care, din 2015, a divizat cele 27 de ţări membre UE.

În vizită la Atena, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a solicitat „un răspuns corect, puternic şi eficient” din partea Uniunii Europene.

Comisia Europeană a propus ca la data de 23 septembrie să fie prezentat proiectul de reformare a politicii de migraţie în UE.

Până în prezent, răspunsul europenilor a fost foarte discret, iar 10 ţări au fost de acord să primească 400 de minori neînsoţiţi, inclusiv Franţa, care ar trebui să primească aproximativ o sută.

Poliția elenă a arestat cinci migranți suspectați de provocarea deliberată a focului care a distrus complet tabăra de refugiați Moria de pe Insula Lesbos, potrivit unui anunț al guvernului grec citat de Reuters și Ekathimerini.

Ministrul elen pentru protecție civilă Michalis Chrisohoidis a anunțat că autoritățile caută încă o persoană pentru incendierea taberei.

Peste 12.000 de persoane, majoritatea refugiați din Afganistan, Africa și Siria, au rămas fără adăpost după ce un incendiu masiv a distrus tabăra Moria miercurea trecută.