Aproape 600 de jandarmi francezi și carabinieri italieni au participat marți la o acțiune pe ambele părți ale frontierei, vizând în special mafia calabreză și o bandă criminală franceză, din rândul cărora 46 de persoane au fost reținute și s-a pus sechestre pentru 900.000 de euro, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit carabinierilor italieni, această operațiune comună între carabinierii din Genova (Liguria, nord-vest) și jandarmeria din Paris și Marsilia, cu ajutorul agenției europene de cooperare judiciară Eurojust, a făcut posibilă arestarea la cererea Justiției italiane a 14 persoane "pentru deținerea și traficul de arme și droguri, fabricarea și deținerea de documente de identitate false sau ajutor dat unui membru al 'Ndrangheta", mafia calabreză.

În plus, alte 32 de persoane suspectate de „organizare de atac armat, trafic de droguri și furt” au fost arestate la cererea justiției franceze, iar, conform acestui comunicat de presă al carabinierilor, s-au confiscat bunuri în valoare de 900.000 de euro.

„La 15 septembrie, 450 de soldați ai jandarmeriei franceze și 120 de carabinieri italieni i-au arestat pe protagoniștii unui vast caz de trafic de droguri între Franța și Italia”, a scris, la rândul său, parchetul de la Marsilia într-un comunicat de presă.

„Această operațiune la scară largă desfășurată în cadrul unei echipe comune de anchetă plasată sub autoritatea comună a jurisdicției specializate interregionale (JIRS) din Marsilia și a urmăririi penale antimafia din Genova a făcut posibilă demontarea unui grup criminal francez în sudul Franței legat de mafia calabreză, 'Ndrangheta", a adăugat parchetul.

O suprveghere lansată în 2018 a făcut posibilă „evidențierea existenței unei rețele active între Italia, Franța, Belgia și Olanda în furnizarea și distribuția de arme și cantități enorme de stupefiante”, au specificat din nou carabinierii.

Potrivit acestora, ea a demonstrat în special tranzacții legate de vânzarea de droguri (cocaină, hașiș și marijuana) și arme (inclusiv arme de război, cum ar fi Skorpions și AK47) între Carmelo Sgro, legat de clanul Gallico și un traficant francez de droguri cu legături cu familia Magnoli, stabilit de ani de zile pe Coasta de Azur, cu ramificații în Belgia și Olanda.

Ancheta a dus, de asemenea, la identificarea unui grup de albanezi care alimentau acest grup infracțional cu cantități enorme de cocaină.

Tot conform comunicatului de presă al italienilor, familia lui Carmelo Sgro l-a ajutat pe Filippo Morgante, lider important al clanului Gallico, ajutându-l să fugă cu acte false.

O conferință de presă comună a procurorilor din Marsilia și Genova urmează să aibă loc miercuri la ora 17:00 la Marsilia.