Poliția elenă a arestat cinci migranți suspectați de provocarea deliberată a focului care a distrus complet tabăra de refugiați Moria de pe Insula Lesbos, potrivit unui anunț al guvernului grec citat de Reuters și Ekathimerini.

Incendiu tabara MoriaFoto: Manolis Lagoutaris / AFP / Profimedia Images

Ministrul elen pentru protecție civilă Michalis Chrisohoidis a anunțat că autoritățile caută încă o persoană pentru incendierea taberei.

Peste 12.000 de persoane, majoritatea refugiați din Afganistan, Africa și Siria, au rămas fără adăpost după ce un incendiu masiv a distrus tabăra Moria miercurea trecută.

Autoritățile elene afirmă că focul a fost pornit deliberat de către ocupanți ai taberei după ce aceasta a fost plasată în carantină ca urmare a depistării mai multor cazuri de COVID-19.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a repetat apelul la mai mult ajutor din partea Uniunii Europene, afirmând că este timpul pentru „solidaritate tangibilă” din partea blocului comunitar.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, urmează să viziteze Insula Lesbos în cursul zilei de marți iar oficiali guvernamentali din Berlin au declarat că Germania ar putea găzdui până la 1.500 de persoane rămase fără adăpost în urma incendiului în plus față de cele 100-150 pe care convenise deja să le primească.

Premierul Mitsotakis a anunțat de asemenea că un nou centru de primire a refugiaților urmează să fie construit în Lesbos, afirmând că tabăra Moria, notoriu de supraaglomerată, „aparține trecutului”.

Citește și: