Orașul american San Francisco le-ar putea acorda minorilor care au împlinit 16 ani dreptul de a vota la alegerile locale dacă o propunere în acest sens va fi adoptată la alegerile ce vor avea loc în Statele Unite în luna noiembrie a acestui an, transmite The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezidenții orașului american vor fi cei care se vor exprima asupra propunerii care ar scădea vârsta de la care poate fi exercitat dreptul la vot cu doi ani în San Francisco, aceștia respingând legea când a fost propusă prima dată în 2016.

Deși tentativa anterioară a căzut la limită, 48% din locuitori pronunțându-se „pentru”, organizatorii campaniei „Vote 16” care militează pentru adoptarea propunerii afirmă cred că ea va fi aprobată anul acesta.

„Motivația noastră este în primul și în primul rând este să ne asigurăm că punem votanții în poziția de a se obișnui să voteze în prima rundă de alegeri pentru care sunt eligibili și să continue să participe la vot de-a lungul vieții lor, un lucru bun pentru democrație la toate nivelurile”, a afirmat Brandom Klugman, directorul de campanie al Vote 16, pentru NBC News.

Orașe americane mai mici precum Takoma Park din statul Maryland permit deja minorilor care au împlinit 16 ani să voteze la alegerile locale.

Însă San Francisco, unul din cele mai mari orașe din California, ar fi primul oraș american major care ar adopta o astfel de măsură, susținătorii proiectului sperând că și alte zone metropolitane vor urma.

Scăderea vârstei de vot nu se bucură de prea mult sprijin la nivel federal însă în 2018 Grace Meng, un congresman din partea statului New York, a propus un amendament constituțional care ar stabili la 16 ani vârsta de vot la nivel național.

„Sunt mereu inspirată de tinerii națiunii noastre care au demonstrat înțelepciune, maturitate și pasiune pe subiecte ca justiția socială, controlul armelor și schimbările climatice”, a declarat aceasta pentru NBC News, adăugând că „ei sunt liderii viitorului iar deciziile pe care le luăm le afectează viețile în fiecare zi”.

„Pentru a le surprinde opiniile și experiențele trebuie să scădem vârsta de vot la 16 ani la toate alegerile”, susține Meng.

Citește și: