Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni că Moscova va acorda un împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului, după ce liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, contestat de popor, a mers luni să îi ceară și mai mult sprijin, relatează Reuters.

Putin si LukasenkoFoto: kremlin.ru

La o zi după ce peste 100.000 de protestatari au ieșit din nou în stradă la Minsk, pentru al cincilea weekend consecutiv, cerându-i să plece de la putere, Lukașenko, cel care conduce de 26 de ani aliatul cel mai apropiat al Rusiei, s-a deplasat la reședința președintelui rus din staţiunea Soci de la Marea Neagră, pentru a-i cere lui Putin ajutorul.

Pe lângă anunțul privind împrumutul, despre care Putin spune că a fost convenit de prim-ministrul rus Mihail Mișustin în timpul unei vizite recente în capitala belarusă, liderul de la Kremlin a indicat sprijinirea lui Lukașenko și în alte moduri, afirmând că cele două țări își vor continua cooperarea în domeniul apărării.

De altfel, agențiile de presă ruse au relatat că Moscova trimite luni parașutiști în Belarus pentru exerciții militare comune.

Putin și-a arătat de asemenea susținerea pentru planurile anunțate anterior de Lukașenko privind o reformă constituțională - pe care opoziția a respins-o drept o manevră a liderului belarus de a se agăța de putere după alegerile prezidențiale contestate din 9 august.