Președintele american Donald Trump recunoaște într-o înregistrare publicată luni că se înțelege mai bine cu liderii străini „duri și răi”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste confidențe, înregistrate de reporterul de investigație Bob Woodward, au fost difuzate de NBC în ajunul publicării cărții „Rage”, o cronică a președinției sale bazată pe 18 interviuri acordate de Trump celebrului jurnalist.

În acest fragment, Donald Trump discută legăturile sale cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a făcut presiuni asupra presei și a închis zeci de mii de opozanți după o tentativă de lovitură de stat în 2016.

„Mă înțeleg foarte bine cu Erdogan, deși nu ar trebui să fac asta pentru că toată lumea spune „ce tip oribil e”, mărturisește el în această înregistrare din 22 ianuarie, înainte de a-și extinde observațiile la toți omologii săi străini. „Vă pot spune, cu cât sunt mai duri și mai răi, cu atât ne înțelegem mai bine”, spune el.

„Cele mai liniștite personaje sunt poate cele care îmi plac cel mai puțin, sau mai bine zis cu care mă înțeleg cel mai puțin bine”.

Donald Trump a legat, de asemenea, o relație specială cu președintele chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed ben Salman, toți acuzați de încălcări grave ale drepturilor omului.

De asemenea, președintele SUA s-a întâlnit de trei ori cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un și laudă în mod regulat buna lor înțelegere, ajungând până la a spune că s-au „îndrăgostit”.

În schimb, relațiile sale nu sunt prea bune cu liderii țărilor aliate, în special cu cancelarul german Angela Merkel.

În timpul discuțiilor sale cu Bob Woodward, despre care se știe că a dezvăluit scandalul Watergate care a dus la demisia președintelui Richard Nixon în 1974, Donald Trump a făcut alte mărturisiri jenante.

Într-o primă înregistrare lansată săptămâna trecută, el recunoaște în special că a ascuns cu bună știință gravitatea noii pandemii de coronavirus justificând ulterior că a făcut asta ca să ”nu panicheze populația”.

De asemenea, Trump s-a lăudat că i-a ''salvat pielea'' prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, acuzat de Congresul SUA că este responsabil pentru asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit unor noi extrase din interviuri acordate de preşedintele Statelor Unite jurnalistului Bob Woodward, relatează joi AFP. ''I-am salvat pielea'', declara la 22 ianuarie miliardarul republican jurnalistului Woodward, care îşi publică marţi noua sa carte ''Furia''. ''Am reuşit să fac în aşa fel încât Congresul să-l lase în pace. Am reuşit să-i opresc'', a adăugat el, potrivit unor extrase difuzate joi de site-ul Business Insider.