Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi, otrăvit cu Noviciok, continuă să se amelioreze iar opozantul rus poate acum să se ridice din patul său, pentru perioade scurte de timp, a anunțat luni spitalul berlinez unde este tratat, scrie AFP.

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

Principalul opozant al Kremlinului, otrăvit cu agentul neurotoxic în 20 august, în Siberia, va putea în curând să renunțe complet la ventilarea artificială, a adăugat spitalul Charité, care nu mai evocă eventuale sechele pe termen lung.

Între timp, presiunea asupra Rusiei a crescut, iar Vladimir Putin este somat acum să dea explicații.

Guvernul german a reiterat „apelul adresat Rusiei de a aduce lămuriri asupra a ceea ce s-a întâmplat", potrivit purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

Armă chimică

Berlinul nu a evocat însă explicit ultimatumul lansat în 6 septembrie Rusiei pentru a obține explicații.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a renunțat la vizita în Germania prevăzută marți, explicând, potrivit biroului său de presă, că omologul său german a redus durata întâlnirii bilaterale la o oră și jumătate și și-a anulat participarea la un eveniment organizat în cadrul anului ruso-german.

Emmanuel Macron a avut luni dimineață o discuție telefonică cu Vladimir Putin și i-a cerut să se facă „toată lumina, fără întârziere" asupra "tentativei de asasinat" a opozantului.

"O clarificare este necesară din partea Rusiei în cadrul unei anchete credibile și transparente", a afirmat președintele francez, în timp Putin a denunțat acuzații care nu se bazează "pe nimic".

Un laborator militar german a concluzionat în 3 septembrie că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu Noviciok.

Pentru a susține teza folosirii acestui puternic agent neurotoxic, guvernul german a "cerut altor parteneri europeni, respectiv Franței și Suediei, să verifice de manieră independentă dovezile germane", a declarat luni Steffen Seibert.

"Rezultatele acestei examinări efectuate de laboratoare speciale din Franța și Suedia sunt acum disponibile și confirmă dovezile germane", a subliniat el.

În Suedia, testele au fost efectuate de către laboratorul specializat în substanțe foarte toxice al Agenției suedeze de cercetări militare.

În afară de Rusia, "este puțin probabil ca o altă țară semnatară a Convenției (privind interzicerea armelor chimice) să poată obține" acest agent neurotoxic, a comentat Asa Scott, șefa diviziei de apărare și securitate a agenției.

Folosirea agentului Noviciok "constituie o încălcare gravă a Convenției privind interzicerea armelor chimice", semnată în 1993, a reamintit purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Autoritățile ruse susțin că analizele lor, efectuate în momentul internării opozantului în Omsk (Siberia), înainte de a fi transferat în Germania, nu au indicat prezența vreunei substanțe toxice în organismul lui Navalnîi.