Guvernul grec afirmă că tabăra de refugiați Moria de pe insula elenă Lesbos a fost incendiată de către migranți, relatează AFP și Ekathimerini.

Incendiu tabara MoriaFoto: Manolis Lagoutaris / AFP / Profimedia Images

„Tabăra din Moria a fost incendiată de refugiați și migranți care doreau să șantajeze guvernul să îi transfere rapid de pe insulă” pe continent, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas în cadrul unei conferințe de presă.

Tabăra pentru refugiați și migranți din Moria, cea mai mare din Europa, a fost deschisă în urmă cu cinci ani în perioada de vârf crizei refugiaților.

Incendiul izbucnit în noaptea din 8 înspre 9 septembrie a distrus complet tabăra, lăsând fără adăpost în jur de 12.000 de migranți și refugiați.

Autoritățile elene au mutat deja sute de migranți într-o nouă tabără temporară însă mii de persoane au rămas să doarmă sub cerul liber.

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen a anunțat că „obiectivul este ca în trei-patru zile să putem caza pe toată lumea într-o tabără temporară”.

Acesta a promis, la fel ca premierul Kyriakos Mitsotakis cu o zi în urmă, deschiderea în curând a „unui centru permanent de recepție și identificare” în Lesbos în care „va fi implicată Uniunea Europeană pentru ca procedurile (n.r. cererile de azil) să fie soluționate mai rapid”.

Incidente între migranți și localnici au început să aibă loc frecvent de anul trecut, rezidenții insulei opunându-se găzduirii migranților pe Lesbos.

Citește și: