Televiziunea americană conservatoare Fox News și-a prezentat primul sondaj național asupra intenției de vot la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în Statele Unite anul acesta, cotându-l pe democratul Joe Biden cu un avans de 5 puncte în fața președintelui republican Donald Trump, relatează The Week.

Trump vs BidenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Potențialii alegători au încredere mai mare în Trump decât în contracandidatul său în doar o privință: economia.

Sondajul care îl cotează pe Biden cu 51% din intențiile de vot versus 46% pentru Trump arată că americanii au încredere mai mare în candidatul democrat în probleme legate de inegalitatea rasială (+12%), gestionarea pandemiei (+8%), sistemul de sănătate (+8%), imigrație (+7%), poliție și justiție (+7%).

Biden a reușit să îi ia fața președintelui republican și în ceea ce privește menținerea „legii și ordinii”, actuala temă de campanie a lui Trump (+2%).

O temă de atac frecvent folosită de campania lui Trump și susținătorii președintelui în exercițiu vizează faptul că Biden, în vârstă de 77 de ani, n-ar face față mintal funcției de președinte.

Însă alegătorii nu sunt de acord cu ipoteza respectivă potrivit sondajului Fox News. O majoritate de 51% din respondenți au răspuns că Joe Biden „are soliditatea mintală pentru a exercita eficient funcția de președinte”, doar 47% considerând același lucru despre Trump.

51% din persoanele intervievate au răspuns că nu cred că Trump are soliditatea mintală pentru a fi președinte în timp ce 45% au declarat lucrul respectiv despre Biden.

Biden l-a depășit pe Trump și în percepția asupra compasiunii necesare pentru a exercita eficace mandatul, 62% din respondenți afirmând că Biden trece testul de empatie în timp ce 54% afirmă despre Trump că nu are suficientă compasiune.

Biden îl conduce cu 13 puncte pe președintele republican și în privința percepției asupra abilității de a uni țara în pofida diferențelor politice însă 51% din respondenți au declarat că îl văd pe Trump drept câștigător al alegerilor din luna noiembrie.

Citește și: