Majoritatea școlilor italiene își redeschid porțile în această zi de luni, în mijlocul a numeroase dificultăți, după peste șase luni în care au fost închise din cauza pandemiei de Covid-19, scrie AFP.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Revenirea în școli se face diferențiat, primele instituții deschizându-și porțile în 1 septembrie și ultimele în 24, dar ziua de luni, 14 septembrie este considerată ziua oficială de începere a noului an școlar.

Circa 5,6 milioane de elevi reiau astfel drumul spre școli în 13 dintre cele 20 de regiuni italiene.

Începerea anului școlar nu este scutită însă de o multitudine de dificultăți, după cum a recunoscut duminică chiar premierul Giuseppe Conte: absența unora dintre profesori, pupitre individuale în număr insuficient, lipsa măștilor chirurgicale pentru elevi și profesori etc.

"Vor fi dificultăți, inconveniente, în special la început", a spus el, într-un mesaj postat duminică pe Facebook.

"Un omagiu pentru profesori: ați făcut un efort extraordinar în lunile de carantină cu predatul de la distanță (...) și vă suntem recunoscători", a subliniat el.

Italia a închis toate școlile în 6 martie, dar profesorii au continuat să predea online până la vacanța de vară.

Conte a mulțumit "responsabililor și întregului personal din școli": "nu v-ați oprit o singură clipă în aceste ultime luni (...) pentru a fi pregătiți pentru redeschidere. Suntem alături de voi și vom continua să fim în zilele și lunile următoare".

Șeful guvernului a adresat și un apel la prudență către tineri, în condițiile în care țara înregistrează zilnic circa 1.500 noi cazuri de Covid-19.

"Trebuie să vă asumați partea de responsabilitate, trebuie să respectați regulile de prudență care vă vor permite să vă protejați sănătatea voastră și sănătatea persoanelor pe care le iubiți și care vă iubesc", a spus el.

Italia a fost prima țară europeană care a fost afectată dur de Covid-19. Bilanțul epidemiei este de 35.500 de morți asociate cu noul coronavirus și peste 280.000 de cazuri.

Strategia de revenire în clase este articulată pe o strategie de plasare imediată în carantină a persoanelor care au avut un "contact apropiat" cu un elev sau profesor depistat pozitiv la Covid-19.

Un elev testat pozitiv nu va putea reveni la școală decât după două teste pozitive.