Autoritățile din Belarus au folosit sârmă ghimpată, duminică, pentru a închide o piață centrală din Minsk și au început să rețină protestatari în timp ce aceștia se adună pentru un nou protest de contestare a realegerii frauduloase a președintelui Alexandr Lukașenko pe 9 august, relatează Reuters și AFP.

Politistii fugaresc protestatarii pentru a-i arestaFoto: Captura video

UPDATE 20.40: Poliția a arestat peste 400 de oameni doar în Minsk, iar potrivit unui martor Reuters, arestările continuă duminică seară.

UPDATE 15.45: Aproximativ 100.000 de oameni protestează la Minsk. (martor Reuters) Poliția din Belarus a declarat că a arestat circa 250 de persoane.

”Aproximativ 250 de persoane au fost arestate în diferite zone ale capitalei pentru ”folosirea steagurilor și a altor simboluri” ale opoziției și ”pancarte cu mesaje jignitoare”, a declarat ministerul de Interne într-un comunicat.

Proteste au loc în Minsk, dar și în alte 17 orașe din Belarus, printre care și Brest.

"Există arestări în curs", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Olga Tchemodanova. Potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna, cel puțin 20 de persoane au fost arestate.

Un martor Reuters a văzut o coloană de cel puțin 10.000 de oameni care se îndrepta duminică spre Piața Independenței, unde se află sediul guvernului și reședința președintelui Lukașenko.

Potrivit Nexta, oamenii s-au strâns în ciuda faptului că metroul a fost închis, iar poliția stă la fiecare stradă care duce spre centru.

Sâmbătă, cel puțin 5.000 de oameni, majoritatea femei, au mărșăluit prin oraș pentru a cere eliberarea unei lidere a opoziției.

În total, 114 oameni au fost reținuți în toată țara în seara de sâmbătă. Dintre aceștia, 99 au fost numai în capitală, Minsk, potrivit Ministerului de Interne.

Piața Octombrie a fost înconjurată cu sârmă ghimpată sâmbătă.

Soldați au scos din mulțime la întâmplare persoane și le-au bătut.

Citește și: