Autoritățile franceze au mobilizat o prezență masivă a poliției în Paris și au folosit gaze lacrimogene sâmbătă în timp ce mișcarea ”vestelor galbene” s-a întors în capitală după ce aceasta fusese atenuată din cauza crizei provocate de coronavirus, relatează Reuters.

Vestele galbene vs PolitieFoto: Captura video

Mai multe sute de manifestanți s-au adunat în două piețe din Paris pentru marșuri autorizate. În timp ce un marș a pornit fără incidente, celălalt a fost întârziat după ce poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au părăsit ruta stabilită, iar unii dintre demonstranți au incendiat coșuri de gunoi și mașini.

Autoritățile au interzis protestele în zona centrală, inclusiv pe Champs-Elysees, scena revoltei acum aproape doi ani când furia cu privire la impozitele pe carburant și stilul de conducere al președintelui Emmanuel Macron au scos sute de mii de oameni în stradă în toată Franța.

Poliția a spus că au fost arestate 154 de persoane până la ora locală 13.00. (11.00 GMT).

Noua mobilizare a vestelor galbene vine în contextul unei creșteri a numărului de cazuri de coronavirus.

Recordul zilnic al noilor infecții a fost atins joi cu aproape 10.000 de noi cazuri de coronavirus.

Premierul Jean Castex a anunțat vineri că vrea să impună măsuri mai dure în anumite orașe și înmulțirea testelor, dar a spus că guvernul vrea să evite o noua carantină națională.