Sute de mii de foști deținuți nu vor putea vota în Florida dacă nu își achită toate datoriile judiciare, a decis o curte americană de apel vineri, ceea ce riscă să aibă un impact asupra rezultatelor din acest stat, cruciale pentru alegerile prezidențiale, scrie AFP.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

Cu șase voturi pentru și patru împotrivă, curtea federală de apel a decis că textul legii, care oferă dreptul de vot foștilor deținuți în Florida cu anumite condiții financiare, este "în conformitate cu Constituția".

Potrivit legii adoptate de aleșii republicani în 2019, foștii condamnați trebuie să-și achite toate datoriile judiciare - amenzi, taxe judiciare, indemnizații - pentru a se înregistra din nou pe listele electorale. Ori, mulți dintre ei nu-și permit acest lucru, sumele ridicându-se adeseori la mii de dolari sau chiar mai mult.

Un judecător local respinsese această lege în mai 2020, apreciind că ar instaura un sistem de "vot pe bază de plată".

Judecătorul William Pryor, care a prezentat decizia curții de apel și se numără printre potențialii candidați la Curtea Supremă evocați de Donald Trump, a apreciat însă că taxele datorate de foștii condamnați fac parte din pedeapsa lor, din "datoria lor către societate" pentru "infracțiunile lor".

Acesta a subliniat de asemenea că persoanele condamnate își pot recăpăta drepturile electorale prin alte mijloace, respectiv obținerea unei grațieri sau prin transformarea amenzilor în muncă în interesul general.

Jumătate dintre magistrații acestei curți de apel au fost numiți de Donald Trump

Florida are aproape 775.000 de foști deținuți care și-au ispășit pedeapsa, o populație formată în majoritate din persoane de culoare sau de origine hispanică și provenite dintr-un mediu defavorizat.

Florida este un stat esențial și foarte disputat în alegerile prezidențiale, unde votul a sute de mii de persoane poate fi foarte important.

În 2012, Barack Obama a câștigat în fața lui Mitt Romney cu circa 75.000 de voturi în plus iar în 2016 Donald Trump a devansat-o pe Hillary Clinton cu puțin peste 100.000 de voturi.