Aproape jumătate din cei 30 de milioane de angajați ai Regatului Unit au lucrat de acasă în timpul pandemiei, potrivit institutului de statistică al țării, plus încă 9 milioane de oameni trimiși în șomaj tehnic, scrie CNN.

Metroul din LondraFoto: Transport for London

Au fost trimiși acolo de guvern, care a ordonat închiderea locurilor de muncă pe măsură ce virusul a început să se răspândească.

Dar acum, în ciuda cazurilor în creștere și a dorinței crescânde a oamenilor pentru locuri de muncă flexibile, guvernul dorește cu disperare ca angajații să revină înapoi la birouri.

Miniștrii și liderii de afaceri citează impactul economic asupra centrelor orașelor, dar retorica lor deranjează mulți angajați, care consideră că sugerează că nu lucrează suficient de mult de acasă.

Apeluri disperate sau amenințătoare pentu revenirea la birou

Prima pagină din Daily Mail

Prima pagină din Daily Mail

Foto: dailymail.co.uk

"Economia trebuie să aibă oameni înapoi la locul de muncă", a declarat ministrul de externe Dominic Raab pentru BBC săptămâna aceasta.

"Oamenii se întorc la birou în număr foarte mare în toată țara noastră și e foarte bine", a adăugat Johnson, fără a furniza dovezi pentru afirmație.

Tonul este și mai puternic în mare parte din mass-media britanică. „Orașul-fantomă din Marea Britanie trebuie să se întoarcă la muncă și Boris Johnson trebuie să ne arate drumul”, declara Carolyn Fairbairn, șefa Confederației Industriei Britanice.

"S-au întors la serviciu ... unde este restul Regatului Unit?" a fost un alt titlu de pe prima pagină a ziarelor britanice, în ziua în care școlile au fost redeschise mai devreme în septembrie.

Telegraph a lansat cu câteva zile mai devreme un citat discordant atribuit unui ministru nenumit, spunându-le oamenilor: „Întoarce-te la muncă sau riști să-ți pierzi slujba ”.

Shelly Asquith, ofițerul pentru politici de sănătate, siguranță și bunăstare de la TUC, congresul sindicatelor din Marea Britanie, descrie discuția națională privind întoarcerea la muncă ca un blam pentru muncitori.

„Au fost eforturi concertate din partea unor secțiuni din mass-media pentru a constata că o mulțime de oameni care lucrează de acasă nu lucrează cu adevărat”, a declarat ea pentru CNN Business. "Și există o lipsă de înțelegere a modului greu în care au lucrat oamenii în carantină".

Reclama la detergenți și frica îmbolnăvirii la birou

Reclama la detergenti

Reclama la detergenti

Foto: Twitter

În ciuda săptămânilor de eforturi ale miniștrilor guvernamentali, complexitatea revenirii Marii Britanii la birou ar putea fi rezumată cel mai bine prin răspunsul la o reclamă pentru un detergent de curățenie săptămâna trecută.

„Mulțumesc, Dettol, pentru că m-ai convins să lucrez de acasă pentru totdeauna”, a glumit istoricul Alex von Tunzelmann, sintetizând opiniile mai multor comentatori online.

"Dacă ceva a servit doar ca un memento pentru toată lumea de ce vor să continue să lucreze de acasă?!", a adăugat Asquith.

Efortul de a reveni la locurile de muncă vine în momentul în care Johnson anunță noi restricții asupra adunărilor sociale ca răspuns la o creștere a cazurilor Covid-19, accentuând îngrijorările cu privire la siguranța biroului.

„Oriunde lucrătorii se află în imediata apropiere unii de ceilalți, este probabil ca aceste infecții să aibă loc”, a spus Taylor, citând mai multe cazuri de redeschidere a centrelor din toată țara, doar pentru a se închide după o creștere a infecțiilor.

Cercetările lui Taylor arată „absolut clar că oamenii identifică probleme grave cu mediul de lucru”, a spus el. „Densitatea ocupațională a spațiilor de birouri existente este de așa natură încât este aproape imposibil să se mențină distanțarea socială eficientă”

Preocupările legate de economie se află în centrul problemei - în timp ce lucrul la domiciliu a stimulat străzile rezidențiale locale, centrele orașelor rămân practic pustii în comparație cu anul trecut, a declarat pentru CNN Business Mike Cherry, președintele național al Federației Micilor Companii.

Marketurile și lanțurile de cafenele au fost deosebit de afectate de pandemie, după ce traficul de pe străzile aglomerate a scăzut imediat și, ulterior, nu a reușit să revină la nivelurile anterioare.

Economia Regatului Unit a înregistrat a treia lună consecutivă de creștere în iulie, dar a recuperat doar puțin peste jumătate din producția pierdută din cauza coronavirusului.

O schimbare de paradigmă în modul în care lucrează britanicii

De asemenea, pandemia a declanșat o nouă eră a muncii de la domiciliu la care mulți angajați pur și simplu nu vor să renunțe - și care se conturează a fi o problemă majoră pentru guvern.

Aproximativ o treime dintre angajații britanici sub 60 de ani intenționează deja să lucreze mai mult de acasă atunci când lucrurile revin la normal, potrivit unui studiu realizat de UCL din Londra, în timp ce cercetările de la Universitatea Cardiff au constatat că un număr total de nouă lucrători din 10 care s-au conectat de acasă în timpul pandemiei vor vrea să continue să facă acest lucru.

„Unul dintre lucrurile care s-au întâmplat ca urmare a acestei blocări este că oamenii au descoperit că au locuri de unde pot lucra cu ușurință și cu mai puține distrageri - și există avantaje în a lucra de acasă”, spun specialiștii.(CNN)

Produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a înregistrat în iulie o creştere de 6,6% şi a recuperat puţin peste jumătate din producţia pierdută din cauza pandemiei.

Ridicarea măsurilor de distanţare socială, redeschiderea pub-urilor şi a restaurantelor au rezultat într-o creştere semnificativă a activităţilor din industria ospitalităţii şi sectorul alimentar, care a înregistrat în iulie o creştere de 140,8% faţă de luna precedentă.

Per total, output-ul sectorului de servicii a crescut cu 6,1%. Totuşi, PIB-ul britanic nu îşi va reveni complet până la începutul lui 2022, spun experţii.