Regatul Unit a convenit vineri cu Japonia primul său acord comercial "major" după Brexit, la capătul unei săptămâni de dispute aprinse cu Uniunea Europeană care au reînviat temerile legate de un „no deal”, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba de primul acord major semnat de Marea Britanie ca "națiune independentă pe plan comercial", a subliniat ministerul britanic pentru Comerț internațional.

Compromisul, care face obiectul unui "acord de principiu", ar urma să majoreze schimburile comerciale cu Japonia cu circa 15,2 miliarde de lire.

"Am preluat controlul politicii noastre comerciale și vom continua să prosperăm ca națiune în afara UE", a scris pe Twitter premierul conservator Boris Johnson.

"Negocieri cu adevărat dificile"

Textul, care urmează să intre în vigoare în 1 ianuarie, va permite companiilor britanice să scape de taxe vamale pentru 99% dintre exporturile spre Japonia. De acord vor beneficia în principal industria, sectoarele agroalimentar și tehnologic.

"Merge mult mai departe decât acordul existent cu UE", a subliniat ministrul britanic al Comerțului internațional, Liz Truss.

Acordul dintre UE și Japonia, cel mai amplu acord comercial bilateral încheiat vreodată, a intrat în vigoare în 2019.

"Au fost negocieri cu adevărat dificile, dar am ajuns la un acord de principiu în circa trei luni, un ritm neobișnuit de rapid", a subliniat șeful diplomației japoneze Toshimitsu Motegi, care afirmă că a "ameliorat" accesul țării sale "la piața britanică pentru vagoane și unele piese auto".

Ieșită din UE în 31 ianuarie, la trei ani și jumătate de la referendumul care a pus capăt unui mariaj furtunos de aproape o jumătate de secol, Marea Britanie vrea să devină campionul liberului schimb, cu acorduri care să acopere 80% din comerțul său exterior până în 2022.

Londra a încheiat deja înțelegeri cu Coreea de Sud, Chile, Elveția, Islanda și Norvegia și își propune același lucru până la finalul anului cu Statele Unite, dar în special cu blocul european, care reprezintă aproape jumătate din comerțul său exterior.

Divergențe profunde

Dar neîncrederea este la paroxism cu cei 27, iar Londra a refuzat joi ultimatumul europenilor de a reveni până la finalul lui septembrie asupra intenției de a adopta un proiect de lege care contrazice în parte acordul de ieșire din UE.

Guvernul intenționează să demareze adoptarea controversatului proiect săptămâna viitoare, dar se va confrunta cu rebeliunea unei părți a taberei conservatoare, care acuză o lovitură adusă credibilității britanice pe scena internațională.

Această discordie a înveninat o nouă săptămână de negocieri contra cronometrului asupra viitoarei relații comerciale dintre cele două părți, și care s-a încheiat cu un eșec joi, fiecare aruncând vina asupra celuilalt.

"În peste 30 de ani de diplomației, nu am trăit niciodată o negociere care să se deterioreze atât de rapid, de manieră intenționată și profundă", a comentat pe Twitter ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, Andreas Michaelis.

Foștii parteneri se declară însă "hotărâți"să ajungă la un acord de liber schimb care să evite cote și taxe vamale iar discuțiile se vor relua săptămâna viitoare la Bruxelles.

În lipsa unui compromis la 1 ianuarie, se vor aplica regulile mai dezavantajoase ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxe vamale mai ridicate.