Noua carte explozivă a jurnalistului Bob Woodward despre Donald Trump a stârnit o frenezie în rândul experților din lume în domeniul armelor nucleare, președintele SUA făcând aluzie la o nouă armă „pe care nimeni altcineva nu o are”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit extraselor din cartea „Rage” publicată de Washington Post, Trump s-a lăudat în timpul unuia dintre cele 18 interviuri pe care le-a acordat între decembrie 2019 și iulie 2020 lui Bob Woodward, că SUA deține o nouă armă de care nici Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping nu știu.

„Am construit un nucleu (sistem) ... o armă, am construit un sistem de arme pe care nimeni altcineva nu le-a avut vreodată în această țară”, spune președintele american, potrivit acestor extrase din interviul din 5 decembrie 2019.

„Avem lucruri pe care nu le-ați văzut niciodată, de care nu ați auzit niciodată”, a adăugat Trump. "Avem lucruri despre care Putin și Xi nu au auzit niciodată. Nimeni. Ceea ce avem este uimitor".

Bob Woodward, renumit pentru că a dezvăluit scandalul Watergate în anii 1970 cu Carl Bernstein, indică în cartea sa că surse neidentificate au confirmat că armata SUA are o „nouă armă secretă”. Dar nu i-au spus ce fel de armă este și au spus că au fost surprinși de faptul că Trump a menționat-o.

Experții au disecat aceste câteva propoziții pentru a încerca să ghicească despre ce armă vorbea Donald Trump. S-a corectat președintele american pentru că arma nu este de fapt nucleară sau tocmai pentru că este și și-a dat seama că vorbea prea mult?

Hans Kristensen, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, a declarat pe Twitter că „a fost de fapt vorba despre focosul nuclear W76-2 de mică putere care era în curs de dezvoltare atunci”.

Pentagonul a anunțat pe 4 februarie că a plasat pentru prima dată această armă nucleară care are o încărcătură explozivă estimată la 5 kilotone (de trei ori mai mică decât bomba Hiroshima) la bordul submarinului USS Tennessee, care patrula în Atlantic.

Dar pentru Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute, este vorba de noua rachetă hipersonică pe care o dezvoltă Statele Unite. „Modul de a vorbi al lui Trump în decembrie 2019 este similar cu cel din martie 2020 lăudându-se cu racheta care s-a dovedit a fi hipersonică”, a scris el pe Twitter.

Întrebat la Fox News, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Robert O'Brien, a asigurat că președintele SUA nu vorbește despre o anumită armă. „Suntem mereu la vârf în tehnologie și avem întotdeauna ceva de care adversarii noștri nu sunt conștienți”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver, s-a abținut să comenteze „o carte care nu a fost încă publicată”.