Justiția belgiană va spune la sfârșitul lunii octombrie de ce drepturi și titluri poate beneficia Delphine Boël, recunoscută recent ca al patrulea copil al fostului rege Albert al II-lea după un examen ADN la care acesta din urmă a fost obligat de instanță, potrivit AFP.

Albert al II lea al BelgieiFoto: Wikipedia

Curtea de Apel de la Bruxelles, care a audiat joi avocații celor două părți, nu a stabilit încă în mod oficial această filiație și implicațiile sale juridice.

Delphine Boël revendică titlul de prințesă a Belgiei, drept pe care Albert II îl contestă conform avocaților săi.

Hotărârea va fi pronunțată pe 29 octombrie, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Curții de Apel după audierea care a avut loc în spatele ușilor închise.

Un artist plastic în vârstă de 52 de ani, Delphine Boël s-a născut din relația de aproape douăzeci de ani pe care mama ei, Sibylle de Sélys Longchamps, a avut-o cu Albert între anii 1960 și 1970. Acesta din urmă era atunci prinț moștenitor, căsătorit din 1959 cu viitoarea regină Paola.

Fostul suveran, care a domnit din 1993 până în 2013 și este tatăl actualului rege, Philippe, a negat această filiație ani de zile, până când justiția l-a obligat să facă un test ADN în 2019.

Rezultatul testului a fost în cele din urmă făcut public la inițiativa sa în 27 ianuarie. „Concluziile științifice indică faptul că este tatăl biologic al doamnei Delphine Boël”, au anunțat apoi avocații săi.

De acum înainte, doamna Boël „vrea să aibă exact aceleași prerogative, titluri și calități ca și cei doi frați ai săi (Philippe și Laurent) și sora ei(Astrid)”, a explicat joi presei avocatul ei Marc Uyttendaele.

În mod clar, ea dorește să poată purta numele „de Saxa-Coburg”, patronimicul acestei familii regale cu strămoși germani, dar și să beneficieze de titlul de „prințesă a Belgiei”.

Această a doua cerere a fost considerată mai problematică de către avocații lui Albert al II-lea.

„Titlul nobil de prințesă a Belgiei este dobândit de puterea executivă, este acordat prin decret regal”, a argumentat Me Berenboom, crezând că nu este chemată Justiția să decidă în această problemă.