Karlsruhe, un crucișător german torpilat în 1940 în largul coastei Norvegiei, a fost redescoperit întâmplător la aproape 500 de metri sub apă în timpul inspecției unui cablu electric subacvatic, au declarat joi descoperitorii vasului, potrivit AFP.

Epava crucisatorFoto: youtube.com

"Uneori găsim rămășițe istorice. Dar nu am găsit niciodată ceva atât de interesant ca acesta", a declarat pentru AFP Ole Petter Hobberstad, inginer șef la Statnett.

Lungă de 174 de metri, nava germană a participat la invazia Norvegiei în timpul celui de-al doilea război mondial. La 9 aprilie 1940, după debarcarea trupelor, a fost avariată de artileria norvegiană și apoi torpilată de un submarin britanic. Condamnat, a fost în cele din urmă scufundat de un submarin german în largul portului Kristiansand.

În urmă cu trei ani, sonarul a detectat o epavă neidentificată lângă un cablu de înaltă tensiune care leagă Norvegia de Danemarca, dar compania Statnett nu a avut timp să facă mai multe cercetări.

Dar pe 30 iunie, după o furtună, a fost trimisă o misiune de inspecție pentru a verifica starea conexiunii electrice, folosind un dispozitiv submarin acționat de la distanță.

La aproximativ cincisprezece metri de cablu, "minisubmarinul a arătat o epavă uriașă care a fost torpilată, dar nu și-au dat seama imediat despre ce e vorba până când au văzut tunurile și un simbol nazist și au înțeles atunci că este o navă de război", a declarat o purtătoare de cuvânt a Statnett.

Muzeul maritim norvegian a confirmat că nu există nicio îndoială: epava era într-adevăr cea a lui Karlsruhe, care nu fusese niciodată localizată de la scufundarea sa în urmă cu 80 de ani.

Construit în Kiel în nordul Germaniei, crucișătorul a fost lansat în 1927.​