Timp de mai mulți ani a fost considerat un mit urban. Apoi au început săpăturile și s-a dovedit a fi adevărat: inima unui fost primar al orașului Verviers din estul Belgiei a fost îngropată sub o fântănă, relatează Reuters.

Fontaine DavidFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

O cutie metalică de mici dimensiuni care conține un borcan umplut cu alcool în care este inima lui Pierre David a fost descoperită în timpul unor renovări recente la fântâna bogat ornamentată a orașului.

„Relicva” a fost menționată în documente oficiale dar nimeni „nu a crezut cu adevărat” povestea până când aceasta nu a fost descoperită, a declarat Maxime Degey, unul din consilierii locali ai orașului belgian, adăugând că „astăzi legenda nu mai este legendă. Este realitate”.

Pierre David, primul primar al orașului după ce Belgia a devenit o țară independentă, era încă în funcție când a murit în 1839 după ce a căzut de pe o clădire. Autoritățile au construit o fântână în onoarea sa iar, cu permisiunea familiei, i-au plasat inima sub o piatră a monumentului în 1883.

Cutia cu inima primarului a fost expusă în muzeul de artă al orașului urmând să fie încorporată din nou în Fontaine David după finalizarea lucrărilor de renovare.

„Nu cunosc niciun alt exemplu de primar a cărui inimă să fie conservată într-un monument...în mijlocul orașului său. Este unic”, a declarat Nathalie Weerts, curatorul adjunct al muzeului.

David a fost pentru prima dată primar al orașului între 1800 și 1808, când Belgia se afla sub conducere franceză, al doilea său mandat începând în 1830, anul în care Belgia a devenit o țară independentă.