Politicanul rus Alexei Navalnîi face progrese în recuperarea medicală după otrăvirea cu o substanță neurotoxică din gama Novicioc și poate din nou să vorbească, scrie Der Speigel, preluat de Reuters.

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

Protecția oferită de poliția germană la spitalul berlinez Charite a fost întărită, anticipându-se că Navalnîi va primi mai mulți vizitatori pe măsură ce starea sa se îmbunătățește.

”Der Spiegel și Bellingcat au informații că Navalnîi poate vorbi din nou și își amintește detalii despre momentul în care i s-a făcut rău. Ceea ce spune poate fi periculos pentru cei aflați în spatele atacului”, scrie publicația germană.

Opozantul rus a fost otrăvit cu o variantă mai nouă și mai periculoasă a agentului neurotoxic cu utilizare militară Novicioc, potrivit săptămânalului german Die Zeit.

”Navalnîi a fost otrăvit cu o nouă generație a armei chimice Novicioc – o variantă pe care lumea nu a văcut-o până acum, dar despre care se crede că este mai periculoasă și mai mortală decât toate celelalte din cadrul familiei Novicioc”, scrie Die Zeit, citând surse din serviciile secrete germane.

”Noua variantă de Novicioc acționează mai lent decât celelalte care erau cunoscute până cum”, scrie sursa citată. Experții militari germani din Munchen au găsit reziduuri ale noului tip de Novicioc pe mâinile lui Navalnîi și pe gâtul sticlei de apă pe care o ținea în mână când I s-a făcut rău. Cel puțin doi savanți implicați în dezvoltarea Novicioc au avansat ipoteza că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu un tip diferit de Novicioc față de cel folosit pe fostul spion Sergei Skripal în 2018, în Marea Britanie. Germania suspectează că un agent FSB sau alt ofițer al serviciilor secrete rusești ”i-a pus picături de otravă în ceai sau au aplicat-o pe suprafața ceștii”, potrivit Die Zeit.