​Statele Unite au decis să-şi reducă efectivele militare din Irak de la 5.200 la 3.000 de soldaţi, a anunţat miercuri generalul Kenneth McKenzie, șeful comandamentului militar american în Orientul Mijlociu, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Recunoscând marile progrese realizate de forţele irakiene şi în consultare şi coordonare cu guvernul irakian şi cu partenerii noştri de coaliţie, SUA au decis să-şi reducă prezenţa militară în Irak de la circa 5.200 la 3.000 de militari în decursul lunii septembrie”, a declarat McKenzie, la Bagdad.

Casa Albă informase de marţi că va urma în curând un anunţ cu privire la o nouă reducere a trupelor americane în Irak, unde soldaţii americani care urmăresc celulele jihadiste în adormire se confruntă cu din ce în ce mai multe atacuri ale facţiunilor pro-iraniene.

Statele Unite vor continua să susţină armata irakiană în lupta împotriva ultimelor elemente ale grupării Stat Islamic (ISIS), încă active în această ţară, şi îşi vor menţine o prezență limitată în Siria, a precizat generalul Kenneth McKenzie într-un discurs susţinut cu ocazia preluării funcţiei de către noul comandant al coaliţiei anti-ISIS, generalul Paul Calvert.