​Serbia a renunțat să participe la exercițiile militare planificate cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor din partea Uniunii Europene la care aspiră să adere, a anunțat miercuri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, potrivit AFP.

Aleksandar Vulin (dreapta)Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik / Profimedia Images

Serbia, o țară candidată la aderarea la UE, dar care menține, de asemenea, legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, cu forțele rusești și bieloruse, la exercițiile „Frăția slavă 2020” din Belarus.

"Ni s-a cerut, cu prețul renunțării la viitorul nostru european, să renunțăm la exercițiile militare planificate cu Belarus", a spus ministrul.

Serbia, care este neutră din punct de vedere militar, s-a confruntat cu „o presiune nemeritată din partea Uniunii Europene” și, prin urmare, își va suspenda participarea la exerciții militare cu toți partenerii săi timp de șase luni, a spus el.

Serbia și Belarus se bucură de relații de prietenie, Belgradul primind în decembrie vizita lui Alexander Lukashenko.

Dar Serbia este, de asemenea, dornică să adere la UE și a fost lăudată în august de ambasadorii occidentali pentru că a susținut o declarație a UE care critica controversatele alegeri prezidențiale din Belarus.

Manevrele militare urmau să aibă loc cu participarea a 1.500 de soldați într-o zonă din apropierea orașului Brest (sud-estul Belarusului) în a doua jumătate a lunii septembrie, potrivit Ministerului Apărării din Belarus.