Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege care revizuiește parțial angajamentele asumate în cadrul Brexitului, ceea ce constituie o încălcare asumată a dreptului internațional, scrie AFP.

Foto:

Acest proiect privește piața internă britanică și modifică în special protocolul nord-irlandez care vizează evitarea revenirii la o graniță fizică pe insula Irlandei la capătul perioadei de tranziție post-Brexit, în decembrie, în timpul căreia Regatul Unit rămâne supus regulilor europene.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat afirmând că proiectul de lege ar "încălca dreptul internațional și ar submina încrederea" între cei doi parteneri.

Aceasta spune, într-un tweet, că este "foarte preocupată de anunțurile guvernului britanic privind intențiile de a încălca acordul de retragere". din UE. Aceasta a citat formula latină "pacta sunt servanda" (convențiile trebuie respectate).

Potrivit premierului Boris Johnson, aceste modificări vizează să "garanteze fluiditatea și securitatea pieței interne britanice".

Textul inițial, protocolul nord-irlandez, vizează să garanteze absența unei granițe fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE, și să evite reapariția tensiunilor în această regiune însângerată timp de 30 de ani până la semnarea acordului de pace din Vinerea sfântă, în 1998.

Este vorba de a "proteja țara noastră împotriva interpretării extreme sau iraționale a protocolului, care ar putea conduce la o graniță în marea Irlandei de o manieră care, în opinia mea, ar fi dăunătoare interesului acordului din Vinerea sfântă și dăunătoare păcii în țările noastre", a pledat Johnson.