Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a denunţat marţi tentativa de expulzare a unor membri ai opoziţiei din Belarus, afirmând că ia în considerare noi sancţiuni, notează AFP, citată de Agerpres. Mike Pompeo s-a declarat "profund îngrijorat de informaţiile despre răpirea şi tentativa de expulzare forţată a unor lideri ai opoziţiei din Belarus". Secretarul de stat s-a referit în special la opozanta Maria Kolesnikova, condusă cu forţa în cursul nopţii de luni spre marţi la frontiera dintre Belarus şi Ucraina unde a fost arestată, după cum au făcut cunoscut doi dintre partizanii săi care se aflau alături de ea.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei doi însoţitori, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov - ambii membri ai "consiliului de coordonare" al opoziţiei - care au fost conduşi ca şi ea la frontieră, au acceptat să intre în Ucraina, unde au putut depune mărturie.

"Reamintim autorităţilor din Belarus că este de responsabilitatea lor să asigure securitatea dnei Kolesnikova şi a tuturor celor care sunt reţinuţi pe nedrept", a spus Mike Pompeo.

"Statele Unite, în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri, au în vedere sancţiuni ţintite suplimentare pentru a favoriza responsabilizarea celor implicaţi în încălcarea drepturilor omului şi represiunea din Belarus", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Maria Kolesnikova este ultima dintre cele trei figuri feminine ale opoziţiei foarte vizibile în timpul campaniei prezidenţiale care a rămas în Belarus. Celelalte două, candidata Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au plecat în străinătate.

De o lună, manifestaţii săptămânale reunesc în fiecare duminică peste 100.000 de persoane la Minsk împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko pe 9 august