Franţa a anunţat marţi că amână o întâlnire a miniştrilor de externe şi ai apărării francezi şi ruşi prevăzută pe 14 septembrie la Paris, din cauza tensiunilor legate de otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi, notează AFP.

MacronFoto: Profimedia Images

"Având în vedere circumstanţele actuale şi după o discuţie cu autorităţile ruse, s-a decis amânarea reuniunii Consiliului franco-rus de cooperare pe probleme de securitate la o dată ulterioară", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Paris, Agnes von der Mühll.

Precedenta reuniune "2+2" (externe şi apărare) dintre Jean-Yves Le Drian, Florence Parly, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, din septembrie 2019, la Moscova, a marcat începutul "dialogului strategic" dorit de preşedintele francez, Emmanuel Macron, potrivit Agerpres.

Și cancelarul Angela Merkel a declarat că nu exclude consecințe asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2 dacă Moscova nu oferă răspunsurile așteptate asupra otrăvirii opozantului rus Alexei Navalnîi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului, citat de AFP.

Chestionat dacă posibilele sancțiuni împotriva Rusiei în acest dosar ar putea afecta proiectul gazoductului, Steffen Seibert a răspuns într-o conferință de presă: "Cancelarul consideră că este eronat să le excludem de la început".

Duminică, ministrul afacerilor externe Heiko Maas a făcut o afirmație similară, declarând că "ar fi eronat excluderea a priori" a consecințelor asupra Nord Stream 2, care ar urma să aprovizioneze Germania și Europa cu gaz rusesc.