Italia a finalizat evacuarea a aproximativ 2.400 de migranți din centrele de detenție de pe insula Lampedusa și în Sicilia marți, potrivit agenșiei italiene AGI.

Migranti LampedusaFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

O navă de carantină a părăsit Lampedusa marți cu destinația în portul sicilian Augusta, potrivit AGI.

"Snav Adriatico, după ce s-au îmbarcat 170 de persoane în această dimineață, și cu un total de 330 de persoane, a plecat și se îndreaptă spre Augusta", a raportat agenția,c itează AFP.

Alte patru nave de carantină, pentru un total de aproximativ 2.400 de migranți, se îndreptau spre Augusta și alte două porturi siciliene, Palermo și Trapani.

Cel puțin 220 de cazuri de Covid-19 au fost identificate în rândul migranților pe două dintre nave, Azzura și Aurelia, a spus AGI.

Navele au fost trimise la Lampedusa săptămâna trecută după o întâlnire între președintele Consiliului Giuseppe Conte, liderul conservator sicilian Nello Musumeci și primarul din Lampedusa Toto Martello.

Înaintea ședinței, Toto Martello a criticat aspru „înfricoșătoarea tăcere” a guvernului italian asupra crizei migranților din Lampedusa, amenințând că „întreaga insulă va intra în grevă” dacă nu se rezolvă problema supraaglomerării.

Musumeci a emis luna trecută un decret prin care se dispunea închiderea centrelor de migranți din Sicilia, dar măsura a fost respinsă de o instanță regională din Palermo.

Potrivit AGI, aproximativ 27 de migranți rămân în Lampedusa după operațiune.

Potrivit agenției ONU pentru refugiați, încercările migranților de a traversa Marea Mediterană pe bărci au crescut anul acesta cu 91% între ianuarie și iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Italia este lider în ceea ce privește sosirile pe mare, cu aproape 20.000 de migranți ajunși pe țărmurile sale, conform ultimelor cifre ale ONU.