Este improbabil ca negociatorii Uniunii Europene și ai Regatului Unit să ajungă la un acord comercial post-Brexit, a declarat marți fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, citat de CNBC.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

Cele două echipe de negocieri au început marți a opta rundă de discuții privind noile prevederi comerciale - un pas necesar după ce Regatul Unit și UE au convenit să coopereze pentru încheierea unui acord comercial care să fie implementat până în ianuarie 2021.

Însă discuțiile nu au avansat semnificativ până acum și există îndoieli tot mai mari că acest lucru se va schimba în următoarele săptămâni.

„Situația nu evoluează în cea mai bună direcție posibilă”, a declarat fostul președinte al CE între 2014 și 2019, Jean-Claude Juncker, în cadrul unui eveniment organizat de compania de servicii financiare Principal.

„Nicio înțelegere este cel mai posibil și probabil și unic rezultat al negocierilor”, a afirmat Juncker care a jucat un rol cheie în negocierile de dinaintea Brexit.

Tensiunile dintre partea britanică și blocul comunitar au crescut în ultimele zile, existând informații că executivul condus de Boris Johnson se pregătește să modifice unilateral părți ale Acordului de retragere - înțelegerea care a permis ieșirea organizată a Regatului Unit din UE și instaurarea unei perioade de tranziție în 2020.

Denunțarea unor părți din Acordul de retragere ar diminua semnificativ încrederea în discuțiile privind un acord comercial, UE anunțând că respectarea acestuia este o condiție obligatorie pentru încheierea oricărui acord privind comerțul.

„Am încredere că guvernul britanic va implementa Acordul de retragere, o obligație sub dreptul internațional și o condiție obligatorie pentru orice parteneriat viitor”, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

O altă problemă spinoasă pentru negociatori este eșecul de a ajunge la o înțelegere de la debutul discuțiilor la începutul anului privind ajutoarele de stat și noile reguli pentru industria pescuitului.

Duminică, premierul britanic Boris Johnson a declarat că dacă aceste divergențe nu vor fi soluționate până la 15 octombrie „atunci nu văd să existe un acord de comerț liber între noi. Asta ar însemna că de la 1 ianuarie comerțul dintre Regatul Unit și UE ar urma regulile Organizației Mondiale a Comerțului”.

Juncker susține că guvernul britanic nu „înțelege că nu există nicio modalitate de a face parte din piața internă fără a stabili reguli comune”.

Citește și: