Un turist francez a fost amendat cu 1.000 de euro după ce a încercat să părăsească Sardinia cu aproape două kilograme de nisip local în bagaje, relatează CNN.

Plaja La Pelosa, SardiniaFoto: Flickr/ Tommie Hansen

Nisipul idilic al insulei italiene este protejat prin lege iar turiștii riscă amenzi și chiar închisoare dacă încearcă să îl înlăture de pe plajele locale.

Bărbatul francez a fost prins pe aeroportul Elmas din Cagliari în 1 septembrie având asupra sa o sticlă de plastic care conținea aproape două kilograme de nisip, potrivit unui purtător de cuvânt al autorităților locale.

„Sticla a fost confiscată iar acum este în încăperea noastră de depozitare unde păstrăm obiectele reținute. La sfârșitul anului avem de regulă numeroase sticle de nisip adunate”, a precizat acesta pentru CNN.

O lege regională a fost introdusă în 2017 care a făcut ilegală înlăturarea nisipului de pe plajele Sardiniei, amenzile variind între 500 și 3.000 de euro în funcție de cantitatea luată și locul de unde acesta a fost „furat”.

Reglementările au fost introduse doarece incidentele de acest tip au devenit tot mai frecvente și problematice, plajele cu nisip „incredibil” colorat în roz sau de culoare albă fiind ținta predilectă a turiștilor, potrivit purtătorului de cuvânt al autorităților italiene.

„Anul trecut am descoperit un website care ne vindea nisipul nostru drept suvenir. A devenit un fenomen foare cunoscut în Europa”, a precizat acesta, adăugând că autoritățile au început să efectueze controale „mult mai riguroase” în ultimii trei ani”.

„Și sancțiunile sunt mult mai serioase. Colaborăm cu poliția iar aceasta ne anunță [despre incidentele de acest tip] iar membrii publicului sunt încurajați să contacteze autoritățile dacă văd turiști care fură nisipul”, a afirmat purtătorul de cuvânt italian.

Anul trecut poliția a confiscat 40 de kilograme de la un cuplu francez care vizita insula.

Citește și: