Angela Merkel nu exclude consecințe asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2 dacă Moscova nu oferă răspunsurile așteptate asupra otrăvirii opozantului rus Alexei Navalnîi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului, citat de AFP.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Chestionat dacă posibilele sancțiuni împotriva Rusiei în acest dosar ar putea afecta proiectul gazoductului, Steffen Seibert a răspuns într-o conferință de presă: "Cancelarul consideră că este eronat să le excludem de la început".

Duminică, ministrul afacerilor externe Heiko Maas a făcut o afirmație similară, declarând că "ar fi eronat excluderea a priori" a consecințelor asupra Nord Stream 2, care ar urma să aprovizioneze Germania și Europa cu gaz rusesc.

Maas a oferit Rusiei câteva zile pentru a "contribui la clarificarea" faptelor în cazul Navalnîi.

În caz contrar, "vom discuta un răspuns cu partenerii noștri" europeni, a avertizat Maas.

Acesta a adăugat că, în caz de sancțiuni, acestea vor trebui să fie "țintite" și a evocat în special o posibilă înghețare a proiectului Nord Stream 2.

Principalul opozant al Kremlinului Alexei Navalnîi este în prezent internat în Berlin.

Potrivit guvernului german, acesta a fost "fără echivoc" otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic de tpiul Noviciok, conceput în epoca sovietică cu scopuri militare.

Kremlinul a acuzat luni tentative "absurde" de a acuza Rusia în acest dosar.

Rusia mai acuză Berlinul că "întârzie procesul anchetei pe care o reclamă" prin netransmiterea către autoritățile rusești a elementelor din acest dosar.