Activiștii de mediu au ieșit să protesteze pe străzile capitalelor europene pentru a cere acțiuni în privința schimbărilor climatice, peste 600 de persoane fiind reținute doar în Londra în urma unor manifestații care au durat o săptămână, transmite Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Regatul Unit activiștii au blocat de asemenea activitatea a două tipografii, afirmând că ziarele pe care le deservesc refuză să relateze corect despre „urgența climatică”.

Extinction Rebellion, grupul care a organizat protestele, a afirmat că a luat în vizor cele două tipografii deținute de magnatul Rupert Murdoch, mai mulți activiști legându-se cu lanțuri de camioane și schele pentru a bloca accesul în fabrici.

Premierul britanic Boris Johnson a condamnat acțiunea activiștilor de mediu, afirmând că a limitat accesul publicului la informații.

„O presă liberă este vitală pentru democrația noastră. Oamenii au dreptul să citească ziarele pe care le doresc. Oprirea distribuirii acestora și a tipografiilor de a-și face munca este greșit”.

The Times, Telegraph, The Daily Mail, The Financial TImes și The Sun au fost printre publicațiile afectate în mod special de acțiune.

Poliția metropolitană din Londra a anunțat că a efectuat peste 600 de arestări de la izbucnirea protestelor.

Activiștii de mediu au ieșit și pe străzile capitalei daneze Copenhaga, aceștia stând alături unii de alți fără să se atingă pentru a forma un lanț uman cu respectarea măsurilor de distanțare fizică.

În Varșovia, protestatarii s-au strâns în fața ministerului mediului pentru a demonstra, mai mulți subliniind pentru presa urgența schimbărilor climatice și cum trebuie acestea combătute, afirmând că ele trebuie impuse cu forța în agenda publică pentru a crește conștientizarea publicului referitoare la subiect.

Citește și: