Zeci de mii de belaruși au manifestat din nou duminică la Minsk pentru a denunța realegerea președintelui Aleksandr Lukaşenko, confruntat de aproape o lună cu un val de proteste fără precedent, relatează AFP.

Noi proteste la MinskFoto: Captura YouTube

Purtând culorile alb și roșu ale opoziției, mulțimi de oameni au pornit din diferite cartiere ale capitalei belaruse spre centrul orașului, unde a fost desfășurat un important dispozitiv de securitate, cu blindate și trupe ale armatei în jurul mai multor clădiri importante.

UPDATE 19.30:Autoritățile belaruse au reținut cel puțin 100 de protestatari în timpul manifestației de duminică, a informat agenția rusă Interfax, citând date furnizate de Ministerul de Interne de la Minsk, scrie Reuters.

UPDATE 19.00: Peste 100.000 de oameni demonstrează în centrul capitalei Minsk, conform AFP.

Manifestaţii fără precedent au loc de aproape o lună împotriva omului forte de la Minsk, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care a răspuns însă prin represiuni brutale. Lukaşenko (66 de ani), la putere de 26 de ani și a cărui realegere în 9 august este puternic contestată, continuă să excludă orice dialog și caută în schimb susținerea Moscovei.

Și duminica trecută, la Minsk, peste 100.000 de oameni s-au adunat pentru a cere plecarea lui Lukașenko, care, în 26 de ani de putere, nu s-a confruntat niciodată cu o astfel de mișcare de protest, atât ca număr cât și ca durată.

Președintele belarus, care conduce țara cu o mână de fier, a exclus să renunțe la putere, așa cum a cerut principala sa adversară la alegerile din 9 august, Svetlana Tihanovskaia.

După alegeri, aceasta a fugit în Lituania.