Preşedintele SUA Donald Trump a ordonat desfiinţarea instructajelor contra rasismului din administraţia federală, despre care spune că sunt o „propagandă de divizare şi anti-americană”, a anunţat Casa Albă.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images

Acest anunţ intervine cu opt săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane, în plină campanie electorală marcată de tensiuni puternice între cele două tabere pe tema rasismului, notează AFP și Agerpres.

„Potrivit unor informaţii de presă, angajaţilor administraţiei li s-a cerut să participe la o instruire unde li se spune că "practic toate persoanele albe contribuie la rasism", unde li se cere să spună că "beneficiază de pe urma rasismului"”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.

„În unele cazuri, aceste instruiri au mers atât de departe încât să afirme că rasismul îşi are rădăcinile în convingerea că America este o ţară a oportunităţilor sau că locurile de muncă ar trebui acordate persoanelor celor mai calificate”, adaugă textul preşedinţiei.

Administraţia prezidenţială a primit ordin „să asigure că agenţiile federale încetează să mai folosească dolarii contribuabililor pentru a finanţa aceste şedinţe de propagandă de divizare şi anti-americane”, se adaugă în comunicat.

O mişcare de protest fără precedent împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei a început în Statele Unite după moartea afro-americanului George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb din Minneapolis la sfârşitul lunii mai.

Donald Trump citează în mod regulat demonstraţiile anti-rasiste, care uneori degenerează în ciocniri cu poliţia, ca exemplu pentru a agita spectrul unei Americi în foc şi sânge, la mila „şnapanilor” de extremă stânga şi a altor „terorişti din interior” în cazul victoriei adversarului său democrat Joe Biden, notează AFP.

Citește și: Trump compară protestele violente cu „terorismul intern”