​INTERVIU

Ce trebuie să înțelegem din schimbul de replici SUA-China în România pe tema 5G? „Este posibil ca acest subiect să devină o temă electorală pentru alegerile generale”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 9:05 Actualitate | Internaţional


Donald Trump si Xi Jinping la Summitul G20, 2017
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia
Analistul de politică externă Claudiu Degeratu explică într-un interviu pentru Hotnews care sunt mizele și efectele schimbului dur de replici dintre ambasadele SUA și Chinei din România pe tema tehnologiei 5G.

Implementarea tehnologiei 5G în România a fost și motivul pentru care ambasadele SUA și Chinei au avut recent un schimb de replici mai puțin diplomatic decât suntem obișnuiți. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a publicat un comunicat cu titlul „Haideți să întâmpinăm Revoluția 5G, nu Revoluția Culturală” și i-a îndemnat pe români să nu aleagă o companie chinezească pentru a implementa tehnologia 5G.

La rândul său, Ambasada Chinei a respins acuzațiile și a acuzat SUA că pun presiune politică pentru a suprima Huawei în domeniul 5G și că nu există dovezi privind acuzațiile de spionaj aduce companiei chineze. Dincolo de acest schimb de replici rămân mizele și efectele asupra României ale conflictului din acest moment dintre SUA și China. Acestea sunt și temele interviului cu analistul de politică externă Claudiu Degeratu.

Ambasadele SUA și Chinei au avut recent un schimb de comunicate în care s-au folosit cuvinte mai puțin diplomatice și acuzații dure. Care ar fi primul lucru pe care trebuie să-l înțeleagă publicul din România din acest schimb de replici?

Claudiu Degeratu: Acest schimb de replici mai puțin întâlnit în spațiul public românesc reflectă câteva aspecte noi. În primul rând competiția strategică dintre cele două puteri nu se mai duce doar în spatele ușilor închise și bine capitonate fonic din ambasade. Este o premieră în România ca ambele ambasade să folosească masiv toate tipurile de canale media care vizează publicul larg de la noi din țară.

Până de curând, reprezentanții diplomatici preferau un public-țintă mai selectiv și cumva specializat. Erau vizați decidenții. Tipul acesta de polemică este deja folosit în alte spații și acum începe să apară și la noi.

Un al doilea aspect: schimbul de replici s-a dus într-un limbaj tranșant și dur cu acuze directe și extinse dincolo de formulele politicoase de lobby prin care erau promovate până acum interesele economice americane sau chineze. Acesta este un indiciu privind miza uriașă economică dar și strategică privind accesul pe piața internă a 5G.

Aș vrea să subliniez că România, cu trei operatori care oferă serviciul comercial 5G, face parte dintr-un grup de 12 țări în care deja tehnologia 5G a fost implementată. Lista mai cuprinde Austria (trei operatori cu serviciu comercial 5G), Belgia (1), Finlanda (3), Germania (2), Ungaria (1), Irlanda (2), Italia (2), Letonia (3), Olanda (1), Spania (1) și Suedia (3).

Deci tehnologie 5G, inclusiv Huawei, există deja dar, procedural și legal, regulile, mai ales cele care țin de securitate cibernetică, se construiesc acum sau se negociază, ca să o spun direct. Pe scurt, multe contracte au fost deja blocate sau denunțate.

Un alt aspect care reiese clar, pentru mine, este legat de percepția celor implicați în acest schimb puțin diplomatic că singurul lucru la care mai pot apela este adresarea directă către opinia publică românească. Acesta este un semn că interacțiunea dintre guvernul român și cele două ambasade si-a cam epuizat potențialul, canalele oficiale de discuții bilaterale au epuizat gama de interacțiuni și că guvernul român este legat de mâini și de picioare.

Nu trebuie să uităm contextul guvernării actuale, context în care deciziile guvernului liberal sunt frecvent și foarte puternic amendate de către un Parlament controlat de PSD.

Concluzia ar fi că ambele ambasade au preferat această strategie tocmai pentru că Parlamentul și parlamentarii români, aflați pe final de mandat, sunt mai atenți la opinia publică românească și mai puțin la alte considerente. Este posibil, și datorită polemicii diplomatice, ca problema tehnologiei 5G și mai ales accesul firmelor chineze în România, să devină o temă electorală pentru alegerile generale.

Dacă ar fi să exprimați în procente, cât la sută din disputa SUA-China referitoare la participarea companiilor chinezești la implementarea tehnologiei 5G în România/ Europa reprezintă un război comercial și cât la sută reprezintă o frică reală privind amenințările de securitate pe care le prezintă tehnologiile chineze asupra Occidentului?

Înainte de pandemie, pe acest subiect estimez că 70 % era vorba de un război comercial și 30 % percepție privind amenințări și vulnerabilități de securitate. Dimensiunea comercială era clar și direct percepută de public prin decalajul de creștere economică dintre China și țările europene, criza economică gestionată diferit de China și Europa cu un avantaj vizibil pentru China și ofensiva economică chineză în Europa.

După declanșarea pandemiei raportul s-a schimbat probabil 50 – 50 %, odată cu creșterea imaginii negative a Chinei pe plan internațional. Încrederea în tehnologiile și firmele chineze s-a prăbușit evident.

Din ce știți dumneavoastră, a mai existat vreun precedent în care două ambasade ale unor mari puteri să aibă un schimb de replici atât de dur pe teritoriul României? Cu Rusia parcă nu au existat schimburi de replici atât de dure și de acuzații atât de grave, dar poate mă înșel...

Precedente de acest fel între ambasade ale unor mari puteri nu au mai fost. În schimb între alte țări au mai fost. De exemplu între ambasadele Federației Ruse și Ucrainei. Dacă nu mă înșel au mai fost și alte țări cu ieșiri publice mai dure: Republica Moldova, Irak, Siria, Libia.

Din ce mi-am dat seama, UE nu are o poziție clară în ceea ce privește accesul tehnologiei chinezești în Europa. Nici față de China în general. Cum ați caracteriza poziția UE față de China în acest moment?

Consider că UE, mai ales prin eforturile președinției germane la Consiliul UE, a reușit un pas important în consolidare unei poziții clare și unitare față de problema identificării și restricționării accesului pe piața europeană a furnizorilor cu risc înalt pentru tehnologii 5G. Progresul este evident prin aprobarea de către țările membre UE a raportului Comisiei din iulie 2020 ( Report on Member States’ Progress in Implementing the EU Toolbox on 5G Cybersecurity).

Acest raport ne transmite, printre altele două concluzii. Prima, că majoritatea țărilor UE au acceptat să implementeze și să întărească cadrul național pentru a evalua ofertele din perspectiva profilului de risc al furnizorului și să nu accepte oferte doar după criterii strict economice și de preț avantajos.

Repet, raportul spune că mare majoritate a țărilor vor juca după aceste reguli centrate preponderent pe evaluarea riscului. O altă doua concluzie ne oferă o perspectivă a direcției comune care este deja consolidată și că aproximativ o treime dintre țări, printre care și România, mai au probleme cu termenele de implementare a măsurilor agreate în comun.

Citez din raport, p. 41 :” În marea majoritate a statelor membre, punerea în aplicare a măsurilor vizând minimizarea expunerii la furnizorii cu risc ridicat, pe baza criterii clare definite în evaluarea coordonată a riscurilor a UE și în Toolbox, este în desfășurare și, în multe cazuri, este foarte avansat. Cu toate acestea, datorită complexității și sensibilității problemei, în unele Statele membre (o treime dintre ele aproximativ), există încă unele incertitudine cu privire la termenul de adoptare. Este important că acest proces este mai avansat și finalizat în viitoarele luni.”

La nivel european, apreciez că s-a depășit de mult stadiul lui ”dacă adoptăm? ” suntem deja în stadiul lui ”cum și când implementăm ?” noi reguli și măsuri pe plan național pentru a selecta furnizorii după un anumit profil de risc agreat în comun la nivel european.

Ce țară din UE credeți că este în acest moment mai favorabilă Chinei și de ce?

Cred că trebuie să vedem imaginea de ansamblu asupra prezenței economice chineze prin firma Huawei în Europa. Compania chineză a semnat aproximativ 47 de contracte 5G în Europa (în februarie acest an Huawei anunța că are 91 de contracte la nivel global, deci aproape de 50 % dintre contracte sunt pe piața europeană) cu companii de telecomunicații pentru furnizarea echipamentelor sale 5G. Huawei colaborează cu universități europene, operează un mare centru de securitate cibernetică la Bruxelles, trimite studenții europeni la sediul central din China pentru a se familiariza cu tehnologia 5G și finanțează o serie de centre de cercetare din Europa.

Există aproximativ 13.300 de angajați Huawei în Europa și, potrivit unei analize comandate de Huawei, firma a contribuit cu aproximativ 14 miliarde de dolari la produsul intern brut al Europei.

După datele mele din iulie a.c. Cipru, Finlanda, Franța, Ungaria, Olanda, Slovacia, Spania sunt favorabile menținerii tehnologiei chineze 5G conform unor contracte deja semnate între firma chineză și operatorii de telecomunicații din aceste țări. Alte țări, trei-patru, printre care și Germania, oscilează sau evaluează posibile modificări de poziție dar sunt precaute în fața unor posibile măsuri economice din partea statului chinez.

Germania poate fi afectată semnificativ în sfera industriei automobilelor. Dar chiar și în cazul Berlinului, decizia pare să încline spre o poziție de excludere a firmelor chineze.

În UE există în acest moment cel puțin două companii mari de tehnologie capabile să dezvolte tehnologia 5G. Chinezii spun că sunt blocați în Europa prin metode incorecte. Ce știm însă despre accesul firmelor europene de tehnologie la piața chineză? În China firmele europene beneficiază de tratament egal cu firmele chinezești?

Raportul anual pe 2019 al Camerei de comerț al Uniunii Europene din China ne arată că 20 % dintre firmele europene din China au declarat că au cedat patente tehnologice către autoritățile chineze în schimbul accesului pe piața chineză. În 2017, procentul acelorași firme era de 10 %.

Transferul tehnologic forțat practicat în China este o temă actuală nu doar în SUA ci și în UE.

În faza de început a crizei provocate de pandemia COVID-19 s-a vorbit foarte mult de necesitatea ca Europa să-și reducă dependența de produsele și serviciile chinezești. Ce s-a întâmplat concret în ultimele luni, din acest punct de vedere? S-au făcut pași în acest sens? Puteți da un exemplu concret?

Decizii, inițiative europene sau proiecte concrete nu sunt. Există doar analize și evaluări fragmentate sau parțiale/sectoriale care sunt în stadiu incipient și care cu greu pot fi considerate ca eventuale puncte de pornire. O dependență economică față de China care a fost dezvoltată în 30 de ani de relații economice este greu de soluționat în câteva luni.

Pentru moment, eforturile europene sunt îndreptate spre sprijinul economiei europene afectate de întreruperea legăturilor comerciale și de acces la materiile prime de pe piața chineză. Reducerea dependentei este un subiect pentru perioada post-pandemică și ar trebui să fie o strategie pe termen lung sau foarte lung și depinde foarte mult de evoluția generală a UE, de opțiunile europene privind viitorul comun european.

Perspectiva de a ne confrunta cu o criză economică în 2021 blochează orice abordare sistemică a dependenței de China.

În 2012, statele din estul și centrul Europei au intrat în așa-numitul format de cooperare „16+1” cu China? Citeam recent o analiză în care Politico care spunea că acest proiect de cooperare economică (din care face parte și România) nu mai este de actualitate. Ce părere aveți?

Sunt de acord că formatul ”16+1” nu a generat un moment de dezvoltare sau de coerență în politicile regionale pentru China. Încă de la început am fost sceptic de oportunitatea acestui format. Perspectiva unor proiecte de investiții din partea Chinei a strâns la masă cele 16 țări dar așteptările ridicate nu au fost confirmate. Acest format și-a pierdut actualitatea și China a revenit la politica bilaterală tradițională.

Ce rezultate concrete a obținut România, din 2012 până astăzi, de pe urma acestui parteneriat?

Nu există rezultate notabile obținute de România în acest format.

Există vreun partid din România care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi mai apropiat de China? În 2012, la putere era PSD. Putem trage vreo concluzie de aici sau a fost doar o coincidență?

Aș nuanța puțin. Nu PSD în totalitate a fost mai apropiat de China, ci anumiți lideri ai PSD au fost foarte apropiați. Un exemplu este Victor Ponta. Curentul pro-chinez din PSD a fost destul de activ aș putea spune chiar imediat după 1990. Canalul de comunicare dintre PSD și Partidul Comunist Chinez este unul cunoscut și apreciat oficial de cele două organizații politice.

Până la urmă ce vor chinezii de la noi? Am putea să ne temem că valorile noastre democratice vor fi afectate dacă România face afaceri cu China?

China actuală are o perspectivă pragmatică asupra relațiilor cu România, spre deosebire de China de dinainte de 1989 care se ghida după priorități ideologice și afinități și adversitățile din interiorul blocului comunist. Valorile noastre democratice în Europa nu sunt identice cu cele ale Chinei, mai devreme sau mai târziu, și afacerile intră inerent în coliziune cu etica europeană.

Recent, europenii au dezbătut condiționarea acordării de fonduri europene de respectarea criteriilor statului de drept, democrației și drepturile omului. Ar fi cel puțin ciudat pentru un stat european să tolereze nerespectarea acestor valori la un partener economic ne-european și să impună sancțiuni pentru un alt stat din Uniunea Europeană.

Limitele între care cooperarea economică dintre UE și China se va desfășura vor fi redefinite inerent. Nu va fi ușor, pentru că le vom negocia cu Beijingul, dar nici nu putem găsi o soluție alternativă prin care să trecem cu vederea situațiile de acum.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5728 vizualizari

 • +13 (33 voturi)    
  Romanii nu prea gandesc (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 10:09)

  emil bobu [utilizator]

  Au impresia ca 5G e periculos.
  • -1 (41 voturi)    
   ...noi reluăm... (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 13:00)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   După 1947, cînd doar dacă politicenii erau agreați de sovietici, erau puși pe funcții și lumina venea doar de la Moscova, asta pînă prin 1960, apoi a căzut comunismul și de prin 1995-1997 clasa politică s-a schimbat ,,corespunzător" acum luăm lumina doar de la Washington, trimitem militari prin Afganistan, renunțăm la contractul de achiziție a 2 generatoare nucleare chinezești, și ce vom pune în loc nu se știe, trebuia să avenm 5G de la începutul lui 2019, avem dar numai un pic, și toate la porunca padișahului de Washington.
   Eu, un pîrlit, după 1995 am devenit antiamerikan, mai mult decît am fost antisovietic, eu ca individ, am în casă din 2007 un PC, chinezărie 100%, acum vreo 3 ani s-a defectat cooler-ul, un ventilator care a costat vreo 30-40 lei, a venit un prieten și a înlocuit defectul...
   La telefoane mobile, cel mai nou este un Huawei, cost 25 lei X 24 rate lunare, pnă acum foarte bun, a înlocuit un Xiao Mi, aproape 3 ani, i-am făcut eu ceva și nu mai aveam WattsAp, înaite de Xiao Mi am avut tot o chinezărie, un Lenovo, îla m-a umplut de ,,spume" în garanție a fost la reparat de 5 ori. Toate telefoanele cumpărate de la reprezentanțe furnizoare de cablu, telefonie mobilă, nu SH, sau de ciordeală...Așa că eu cînd îl aud pe sTrump tunînd și fulgerînd îmi acopăr urechile, schimb programul și gata...sTrump nu vede bine creșterea RP China, dar cînd magazinele lor erau pline de chinezării pe care scria Made in Hong Kong sau Made in Taiwan, atunci alea nu erau cîh. Eu vreau chinezării nu amerikakanisme care sînt foarte scumpe și proaste...Unde este industria auto din Amerikia Imperialia azi ? La subsol ? Germania, Koreea, Japonia le-au dat lecții amerikakanilor...Avioanele B-737 ? Alte jafuri
   • +7 (25 voturi)    
    pai (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 15:22)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    daca nu va place munca e normal sa cumparati chinezarii....

    normal ca avioanele americane sunt "cih"...

    :))
   • +7 (27 voturi)    
    Cam greu ce vrei tu (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 16:23)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    Pentru ca doar americanii fac procesoare. Chinezii produc doar ce pot sa fure. Ori procesoarele sunt prea complicate pentru ei. Deci scoate procesorul din calculator si așteaptă 1000 de ani pana chinezii vor produce unul. Pana atunci lasă-ne cu propaganda ta comunista.
   • +7 (23 voturi)    
    ori esti neinformat ori (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 16:55)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui baligosul

    @ baligosul
    Ori esti neinformat ori faci propaganda ieftina pentru comunisti.
    Reactoarele nucleare chineze nu reprezinta investitie, fac parte dintr-un schema de indatorare si dominatie economica practicata de China.
    Pana in prezent ai suficiente exemple ca sa nu mai crezi orice zic chinezii si sa nu mai confunzi "investitia" chineza cu investitia reala, facuta in regim captalist. Ce s-a intamplat cu aceste economii dupa ce au acceptat "investitia" chineza: Muntenegru, Sri-Lanka, Maldive, Laos, Filipine, Angola, Sudan? exemple sunt mult mai multe.
    PC-ul acela al tau din 2007 fabricat in China, ce chipset folosea? Cumva Intel,AMD,Nvidia,ATI?
    Ce BIOS si ce interfete? Cumva American Megatrends, Phoenix sau Award?
    Aproape tot ce inseamna IT a fost creat de americani. Pana si Huawei, la inceputurile sale, a fost puternic dependent de chip-uri Qualcomm, daca si-au fabricat mai tarziu propriile chip-uri este alta poveste dar fara americani, nici Huawei nu ar fi ajuns acum unde este acum.
    Primele AP-uri Huawei cu 802.11ax (Wi-Fi6) au fost lansate tot cu chip-uri Qualcomm.
    • -4 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 22:11)

     [anonim] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    • -3 (3 voturi)    
     ...detaliu... (Duminică, 6 septembrie 2020, 11:58)

     baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

     Pe cutie este un colant pe care scrie intel celeron inside...Dar după mine, cine fură de la amerikakani nu păcătuiește, dimpotrivă.
     De curînd RP China a a lansat în spațiu o navetă refolosibilă, care seamănă cu ceva la care lucrează Boeing, ceva rău în asta ? Concurența liberă...Cînd aviația amerikakană a bombardat ambasada RP China din Belgrad, din greșală desigur, s-a ofuscat cineva în afară de RP China ? Poate prin Rusia, dar atunci Rusia nu avea potențialul militar de azi...
   • -3 (15 voturi)    
    referitor la masini (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 16:58)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui baligosul

    Este de ajuns sa te uiti ce marci prefera mecanicii auto din Ro: cei mai multi au Toyota si Ford second hand ca masini personale.
    Te-ai intrebat de ce? Pentru ca acestea se defecteaza cel mai putin.
   • 0 (6 voturi)    
    E normal sa gandesti asa cand nu pricepi nimic (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 19:46)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    E normal sa gandesti asa cand nu pricepi nimic.

    Mai baligosule, ai atatea tampenii pe cm2 de monitor incat mi-ar trebui 3 postari si bunavoinata pe 3 luni a HN fata de mine ca sa raspund. Incerc totusi sa improvizez:
    - "militari prin Afganistan" - e un subiect complex...pana la urma este vorba despre "cota de participare la o alianta ce-ti garanteaza securitatea", iar pretul asta e chiar mic. NU ca te-ar ataca cineva, dar daca la nivel national sunt atatia psihopati urmariti de o Volga Neagra, trebuie si astia satisfacuti.
    - "2 generatoare nucleare chinezești": aici se vede ca n-ai priceput chiar nimic, dar, ca tot romanul, le stii pe toate. Reactoarele alea "chinezesti" sunt fix, da' fix canadiene si se numesc CANDU (Canadian Deuterium Uranium). Chinezii ar fi venit doar cu banii, nu cu tehnologia. Asta e un motiv pentru care politicienii romani (tot romani, tot d'astia care nu pricep nimic, da' le stiu pe toate) au facut o prostie imensa blocand constructia U3 si U4 la Cernavoda....din cauza de chinezi.
    -Huawei (telefonul)....e foarte bun, raport pret calitate f bun...DAR...trebuie omul trebuie sa se gandeasca de 2x, de 3x, de 5x, inainte de a cumpara ceva care sa aiba acces limitat la servicii (spre exemplu serviciile Google, Google maps, etc)
    -Huawei 5G are un potential negativ imens (se poate conretiza sau nu). Pana una-alta, datele tale personale sunt controlate de americani...cu efectele cunoscute, minime din punctul meu de vedere. Cum ti-ar placea sa fie controlate de chinezi? Eu nu cred ca ar fi mai bine.
    -"Industria auto" americana, de acolo din "subsol" cum crezi matale, are inca 20 de ani de avans tehnologic in fata Ioropiei, pe partea unde conteaza. Tesla e un exemplu. Pilotul automat e altul.
    • -3 (3 voturi)    
     ...așa ca neștiutorul, și eu... (Duminică, 6 septembrie 2020, 12:23)

     baligosul [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Reactoarete nucleare nu sînt chinezești...sînt canadiene, chinezii erau doar comercianții, adică de fapt lovitura au încasat-o canadienii ? Măi, măi , măi ce le știi tu pe toate, de curînd guvernul Majestății Sale, a anunțat și el că renunță la niște contracte cu o companie din RP China, care urma să înlocuiască niște reactoare vechi și să construiască 2 centrale noi...
     Și cu 5G oferit de Huawei, că o să ne spioneze și chinezii, pînă prin 1995 aveau aproape exclusivitate sovieticii, apoi rușii, iar dacă ne vor spiona și chinezii, ce o să fie, ceva rău ? Vom mări efectivele SRI,SIE și gata.
     Iar cu industria auto din Amerikia Imperialia, ai dat-o pe asta cu Tesla, sigur autoturisme inovatoare, dar cam ce valoare au cele vindute prin Europa, în comparație cu ce vînd BMW,Mercedes, Volvo ?
  • +2 (2 voturi)    
   Numai cel american sau european! (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 20:54)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Daca 5G-ul este de la chinezi sau de la rusi, este foarte bun si frumos!
   Dar 5G-ul occidental ucide ....
 • +1 (39 voturi)    
  Cine este aliatul României ? SUA sau China? (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 12:23)

  Ed___ [utilizator]

  Cine este aliatul României ? SUA sau China?

  SUA sau Rusia?

  Germania care se înţelege bine cu Rusia?
  Care ne-au împărţit între ei?

  Polonezii sunt mai deştepţi decât noi şi nu pun botul la vrăjeala Chinei.
  • -2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 21:57)

   [anonim] i-a raspuns lui Ed___

  • +4 (6 voturi)    
   Aici este cheia subiectului... (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 22:10)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   ...Romania are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite.
   Statele Unite nu sustin fara motive faptul ca tehnologia 5G reprezinta un risc major pentru securitatea Natiunilor care adopta acest sistem.
   Este arhi-cunoscuta predilectia chineza si rusa de a-si spiona nu numai propriile popoare dar si acele popoare care prezinta un interes strategic, cum ar fi Poporul American, Canadian, Uniunii Europene, si altele. Pe de alta parte, China si Rusia au un Parteneriat Strategic in cadrul carora nu vor ezita sa faca schimb de date despre cei spionati daca acele date prezinta un interes strategic pentru unul din cei doi. In alte cuvinte, China nu ar ezita nici o secunda sa elibereze orice informatii despre Romania care ar prezenta interes pentru Rusia.
   Adoiptarea tehnologiei 5G de catre Romania ar torpila literalmente bunele relatii detinute in prezent de Romania cu Statele Unite, singura tara dealtfel care ar pune umarul sa apere poporul roman de orice agresiune externa.
  • +2 (4 voturi)    
   Suntem un popor PSD-ist neo comunist sadea (Duminică, 6 septembrie 2020, 3:25)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Suntem un popor PSD-ist neo comunist sadea - dacă aşa stau voturile la întrebarea "- cine este aliatul nostru SUA sau China?" !!

   Trist, foarte trist, vorba lui Petre Ţuţea

   Am făcut puşcărie 13 ani pentru un popor de idioţi
 • +12 (22 voturi)    
  Noi cadem la mijloc (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 13:30)

  enache22 [utilizator]

  Aia mari se cearta intre ei, apoi se impaca si noi ramanem cu pantalonii in vine. E timpul sa ne vedem de propriile interese asa cum fac si altii.
 • +10 (30 voturi)    
  Nu mi-as pune nici o secunda securitatea, fie si (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 14:41)

  deval [utilizator]

  cea cibernetica , in mana Chinei ! Nici o secunda ! Scoaterea steagului UE din Parlamentul Romaniei si inlocuirea cu cel chinez in 2013, la cererea acestora mi-a reconfirmat cine si ce sunt ei. (Evident si noi, sub stapanirea unuia ca Monta !!)
  Mai nou vad tone de reclama Huawei pentru 5G pe toate tembeliziunile .... Sper sa nu va puna dracu sa permiteti astora sa stapaneasca 5G in Romania !!
  • +4 (20 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 16:42)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui deval

   @deval...in sfarsit un comentariu pertinent. Numai inconstientii si-ar pune infrastructura critica (cea de comunicatii) in mainile unui inamic previzibil (China). Fie ca va place sau nu, ne indreptam cel putin spre un razboi rece cu China pt urmatorii cel putin 10 ani. Cei care nu vad asta sunt ori naivii, ori cei care au ceva interese comerciale pe termen scurt cu China. Pt. cativa ani e mai sigura tehnologia 4G detinuta de firme europene decat 5G cu aparatura chinezeasca. Oricum in 1-2 ani firmele europene sau americane pot recupera decalajul tehnologic.
   • -5 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 22:31)

    [anonim] i-a raspuns lui cartograful

    • +3 (3 voturi)    
     hehe (Duminică, 6 septembrie 2020, 10:24)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui

     Nimeni nu e curios cu cate maini apuca un rus si nici ce apuca.

     In ceea ce priveste spumele, ar fi bibe sa ti le vezi pe ale tale, nea clabuc.
  • +1 (17 voturi)    
   Reclame Huawei cat vezi cu ochii (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 17:05)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui deval

   Acestea nu sunt facute intamplator pentru ca ar fi risipa sa cumperi atata spatiu publicitar ci, in mod evident, banii pe reclame sunt forme de mita date presei si altor intermedari ca sa se obtina favorabilitate pe 5G.
   Este cat se poate de clar ca in aceste momente, decisive pentru viitorul retelelor 5G, China incearca sa ne cumpere pe toti ca sa le primim 5G-ul ieftin si bun.
   Nu are sens sa mai cheltuie atatia bani pe promovare daca produsele lor sunt oricum mult mai ieftine si mai bune decat ale concurentei, exceptand situatia in care 5G-ul are miza politica si de fapt China, in acest moment, cumpara influenta politica pe termen lung prin instalarea 5G la noi.
  • -4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 22:20)

   [anonim] i-a raspuns lui deval

   • 0 (0 voturi)    
    Spionii spioneaza (Duminică, 6 septembrie 2020, 15:12)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui

    Cu asta se ocupa. Probabil ca si in timpul liber mai asculta ce spune unul, altul.

    Dar de ce sa-i "tin" la mine pe telefon? Si de ce pe chinezi, care-s comunisti?
 • +6 (20 voturi)    
  Foarte bun articol (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 16:38)

  Gica Georgescu [anonim]

  Mare atentie la furnizorul de echipamente de 5G Core.
  5G Core poate insemna influenta politica doar prin functia de "lawful interception" oferita de aceste echipamente, nici nu este nevoie ca furnizorul echipamentului sa spioneze mai mult decat o face prin parteneriat legal cu serviciile nationale de informatii desi are posibilitatea tehnica, nelimitata, de a spiona in folosul propriului guvern.
  Deci 5G Core este fara indoiala o apropiere politica de guvernul tarii care produce echipamentul. Este de preferat ca aceasta tara sa fie membra UE, asa cum sunt Suedia si Finlanda care produc Ericsson si Nokia.
  Partidul Comunist Chinez, aflat la putere in China de peste 70 de ani, duce o politica de hegemonie la nivel global, extinzand influenta si dobandind control pe elemente-cheie, de regula infrastructura, care le permit sa puna mai multe conditii si sa consolideze dependenta economica si politica.
  Este un proces lent dar care are ca scop subordonarea unui numar cat mai mare de state la politica dusa de Beijing. Foarte mare atentie cu acest lucru deoarece sansele de democratizare a Chinei sunt minime, mai ales dupa inabusirea miscarilor pro-democratie din Hong Kong. Este mai probabil ca statele vasale Chinei sa adopte acelasi regim iliberal bazat pe supraveghere in masa si credite sociale pentru a inlesni controlul si a asigura stabilitate politica.
  Romania insa nu are o economie suficient de puternica pentru a elimina China complet din retelele 5G, de aceea cred ca poate fi permis accesul pentru constructia de retele radio insa trebuie strict interzis accesul pentru constructia retelelor Core 5G.
 • -5 (9 voturi)    
  Campania anti Huawei e politica (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 20:16)

  barny [utilizator]

  nu sunt dovezi ca spioneaza.
  • 0 (0 voturi)    
   evident (Duminică, 6 septembrie 2020, 13:22)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui barny

   ... ca este politica.

   China interzice Google sau Facebook tot din motive politice.
  • +1 (1 vot)    
   Nu imi trebuie dovezi (Duminică, 6 septembrie 2020, 15:10)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui barny

   Beijingul e comunist. Ajunge.
 • +3 (9 voturi)    
  Oamenii care stiu cel mai bine (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 22:12)

  Mihai Panet [anonim]

  Sa-i intrebam pe cei aflati in miezul Chinei ce alegere ar face: pe disidentii si detinutii politici din China, pe membrii Falun Gong (cei care nu "au donat" inca organe vitale), pe cetatenii uiguri care "merg la scoala" in lagarele de reeducare. Pe cei disparuti in China, de care rudele nu mai stiu nimic. Pe strainii bagati la puscarie grea in China. Sa ne spuna ei cit de bun, drept si prietenos e regimul comunist.

  Ce am retinut eu din filmele chinezesti de epoca (cu iz istoric) era brutalitatea regimurilor politice (ale imparatului sau vreunui rege). Erau uneori secvente de film horror. Ma intreb daca o fi ceva ce tine de cultura chineza sau mai mult inflorituri cinematografice...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by