​Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat unul dintre cele două situri nucleare la care solicitaseră acces de luni de zile Iranului, potrivit unui raport consultat vineri de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Iranul a permis inspectorilor Agenției accesul la acest sit, pentru ca aceștia să poată preleva eșantioane (...) Eșantioanele vor fi analizate” în laboratoarele AIEA, se arată în raport.

„Agenţia va efectua o vizită la al doilea loc specializat mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iran”, se mai menţionează în document.

AIEA: Stocul de uraniu iranian depăşeşte de zece ori limita autorizată

Uraniul stocat de Iran depăşeşte acum de zece ori limita autorizată de acordul semnat la Viena, în 2015, cu marile puteri, potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat vineri de AFP.

Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogăţit, în condiţiile în care nu este autorizat să stocheze decât 202,8 kg, conform raportului. Limita a fost fixată la 300 kg de uraniu îmbogăţit sub formă de compus, ceea ce echivalează cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

De la precedentul raport publicat de AIEA în iunie, Iranul şi-a continuat prin urmare activităţile nucleare, în timp ce SUA şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancţiunilor şi prelungirea embargoului asupra armelor vizând Iranul, notează AFP.