Departamentul Apărării al SUA își menține decizia de a atribui mega-contractul său pentru cloud către Microsoft și nu către Amazon, în ciuda acuzațiilor de favoritism la adresa președintelui Donald Trump și ale intervenției instanțelor, potrivit AFP.

Foto:

Pentagonul "a finalizat reevaluarea completă a ofertelor pentru contractul de infrastructură comună de apărare (JEDI) și a stabilit că Microsoft continuă să fie cea mai bună opțiune pentru guvern", se spune într-un comunicat publicat vineri.

De îndată ce cererea de oferte a fost încheiată în această toamnă, Amazon, considerat inițial favorit, a pus sub semnul întrebării alegerea ministerului.

Gigantul online îl acuză în mod special pe Donald Trump că a influențat alegerea Pentagonului pentru că îl urăște pe Jeff Bezos, fondatorul și șeful grupului.

În februarie, un judecător american a acceptat petiția Amazon pentru a dispune suspendarea contractului de 10 miliarde de dolari.

În martie, guvernul a cerut instanței să trimită problema înapoi la minister „timp de 120 de zile pentru a reconsidera anumite aspecte ale deciziei atacate”.

"Implementarea contractului nu va începe imediat din cauza ordonanței temporare a instanței federale din 13 februarie, dar Ministerul Apărării se grăbește să aducă aceste capacități tehnologice bărbaților și femeilor noastre în uniformă", a adăugat Pentagonul vineri.

Acest mega-contract de 10 ani își propune să modernizeze toate sistemele informatice ale forțelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligență artificială.

"Apreciem că ministerul a confirmat, după o reevaluare atentă, că oferim tehnologia potrivită la cel mai bun preț", a răspuns un purtător de cuvânt al Microsoft.

Amazon nu a reacționat la solicitare AFP.

"Președintele Trump și-a demonstrat în repetate rânduri dorința de a-și folosi capacitatea de șef al armatei pentru a interfera cu funcțiile guvernamentale, inclusiv cu atribuirea contractelor federale, în scop personal", a declarat un purtător de cuvânt pentru divizia Amazon Web Services (AWS).

El se referea în special la comentariile raportate de James Mattis. Fostul secretar de stat american pentru apărare a indicat că Donald Trump îi spusese să „trimită Amazonul la plimbare” în timpul unei discuții cu privire la acest contract.

Jeff Bezos este ținta frecventă a atacurilor dure ale președintelui republican, mai ales datorită investiției sale în Washington Post, unul dintre ziarele dintre cele mai critice ale domnului Trump și ale administrației sale.