Fiindcă nu i s-a aprobat sinuciderea asistată, Alain Cocq, care suferă grav de o boală incurabilă, vrea să se lase să moară în direct pe Facebook pentru a denunța „agonia” la care este constrâns la sfârșitul vieții de legea franceză, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton-Pool / SIPA / Profimedia

„Pentru că nu sunt deasupra legii, nu sunt în măsură să accept cererea dvs.”, i-a răspuns președintele Emmanuel Macron la scrisoare.

"Dorința dvs. este să solicitați asistență activă la sinucidere care nu este permisă în prezent în țara noastră", a spus Macron.

Legea Claeys-Léonetti privind sfârșitul vieții, adoptată de Parlament în 2016, autorizează sedarea profundă a pacientului aflat in stare terminală până la decesul acestuia. legea se aplică însă numai pentru persoanele a căror moarte este considerată de medici ca fiind iminentă.

Dar Cocq, chiar dacă spune că este „în faza finală timp de 34 de ani” din cauza unei boli degenerative foarte dureroase, nu poate dovedi că sfârșitul vieții sale se apropie pe termen scurt.

El suferă de o boală extrem de rară, pereții arterelor sale lipindu-se împreună, provocând ischemie (oprirea sau circulația insuficientă a sângelui într-un țesut sau organ).

Activist pentru cauza „moarte n demnitate”, acesta a făcut mai multe turnee în Europa într-un scaun cu rotile pentru a-și pleda cazul, și obținuse o conferință telefonică pe 25 august cu un consilier al Guvernului, pentru a face apel la ajutorul președintelui.

După acest refuz, Cocq a luat decizia de a se lăsa să moară prin încetarea oricărei diete, hidratare și tratament, cu excepția analgezicelor, începând de vineri, la miezul nopții, a declarat asociația care-l reprezintă pe Cocq.

„Am decis să spun stop”, a declarat pentru AFP Alain Cocq, de 57 de ani, aflat imobilizat permanent la pat.

"Încetul cu încetul, toate organele vitale vor fi afectate. Dacă este să privesc tavanul ca un tâmpit care așteaptă să se întâmple, atunci spun nu", a declarat el.

Pentru a „arăta francezilor care este agonia cerută de legea Leonetti”, Alain Cocq își va transmite sfârșitul vieții, despre care estimează că va dura „patru-cinci zile”, începând de sâmbătă dimineață, „în direct pe pagina sa de Facebook ".