Șomajul în Statele Unite a scăzut în august mult mai mult decât se așteptau specialiștii. Dar aceste cifre bune ascund o mulțime de locuri de muncă precare și spectrul șomajului de lungă durată, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Rata șomajului a scăzut la 8,4% în august de la 10,2% în iulie, coborând sub bariera simbolică de 10% pentru prima dată de la începutul pandemiei.

"Cifre super! 1,37 milioane de locuri de muncă create în august", a reacționat președintele republican pe Twitter. "Rata șomajului scade la 8,4% (Uau, mult mai bine decât era de așteptat!). Am revenit sub 10% mult mai rapid decât era de așteptat", a spus el.

„Este o zi grozavă pentru America”, a adăugat vicepreședintele său Mike Pence la canalul CNBC, asigurând că „întoarcerea Americii este lansată”.

Acesta este penultimul raport de angajare înainte de alegerile din noiembrie.

Totuși, crearea de locuri de muncă a încetinit față de iunie și iulie și va dura mult timp pentru a recupera cele 20,5 milioane de locuri de muncă pierdute doar în aprilie.

Rata șomajului a crescut fără precedent sub efectul măsurilor de izolare, trecând de la 3,5% în februarie la 14,2% în aprilie.