Societatea regală pentru prevenirea cruzimii față de animale (RSPCA) exercită presiuni asupra guvernului britanic pentru a renunţa la exportul de animale vii în Europa, deoarece Marea Britanie nu mai trebuie să respecte regulile Uniunii Europene, potrivit Rador care citează La Stampa.

Oi de pe nava scufundataFoto: Captura video

David Bowles, șeful afacerilor publice al RSPCA, a spus că „părăsirea Uniunii Europene este cea mai bună oportunitate pe care o avem pentru a nu mai exporta animale vii și a le scuti de atâtea suferințe”. Propunerea de a opri exportul a fost făcută de Partidul Conservator Britanic care ar dori să împiedice călătoriile foarte lungi ale animalelor până la sacrificare.

Theresa Villiers, fostul secretar britanic de mediu, susține că guvernul ar trebui să acționeze până la sfârșitul anului: „De ani de zile Uniunea Europeană ne-a împiedicat să legiferăm împotriva exportului de animale vii, însă acum avem ocazia de a acționa. Va trebui să ne gândim la toate consecințele legale, dar avem datoria morală de a pune capăt acestui tip de comerț ”. Și din nou: „Transportul animalelor în străinătate va fi un lucru care aparţine trecutului”.

Sir David Amess, membru al Parlamentului, a adăugat: „Trebuie să oprim imediat acest export și să ne asigurăm că standardele de bunăstare a animalelor sunt ridicate”. În fiecare an, sute de mii de animale sunt exportate din Marea Britanie în restul Europei pentru sacrificare. Aceste animale suferă de frică, stres, foamete, deshidratare și temperaturi extreme. În 2019, 30.890 de oi și 3.486 de vaci au fost exportate doar din orașul Ramsgate.

RSPCA a cerut guvernului să publice un document al Comitetului pentru bunăstarea animalelor din fermă - un organism consultativ independent înființat de guvernul britanic în 2011 - pentru a răspunde noilor recomandări cu privire la această problemă. Documentul a fost publicat deja de guvernele din Țara Galilor și Scoția.

Departamentul pentru mediu, hrană și afaceri rurale a adăugat: „Guvernul Regatului Unit s-a angajat să îmbunătățească standardele de bunăstare ale animalelor. Acum, după ce am părăsit UE, putem face ca în aşa fel încât aceste călătorii spre sacrificare să înceteze definitiv”.