Declarațiile Germaniei potrivit cărora opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit sunt false, i-a spus joi președintele Belarusului, el însuși acuzat că a fraudat alegerile din 9 august și criticat pentru reprimarea violentă a protestelor, premierului Rusiei, citând o conversație telefonică interceptată, relatează The Moscow Times.

Putin si LukasenkoFoto: kremlin.ru

Guvernul german a spus miercuri că Navalnîi, 44 de ani, care este în continuare în comă, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok. Cancelarul german, Angela Merke, a cerut răspunsuri de la Rusia.

”Am interceptat o conversație între Varșovia și Berlin înainte de declarație lui Merkel... care afirmă că acest lucru este o falsificare”, i-a spus Lukașenko premierului Rusiei, Mihail Mișustin.

”Navalnîi nu a fost niciodată otrăvit”, a spus Lukașenko la o întâlnire televizată de canalul Telegram care ar avea strânse legături cu administrația sa.

Lukașenko susține că Merkel a făcut public anunțul despre otrăvirea lui Navalnîi ”pentru a descuraja pe președintele Putin din a-și băga nasul în afacerile Belarusului”.

Lukașenko se confruntă cu uriașe proteste, după ce susținătorii opoziției au acuzat fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august. Inițial, președintele Belarusului a acuzat Rusia că s-a amestecat în alegeri, apoi și-a redirecționat furia către vecinii de vest.

Lukașenko a spus că va înainta pretinsa convorbire interceptată dintre Germania și Polonia către serviciul de securitate al Rusiei. Kremlinul a spus că încă nu a intrat în posesia materialelor care l-au făcut pe Lukașenko să lanseze astfel de acuzații.

De subliniat este că președintele Rusiei și-a exprimat susținerea pentru Lukașenko în repetate rânduri, în contextul protestelor din Belarus.

De amintit este că Vladimir Putin s-a declarat, pe 27 august, pregătit să trimită forțe de ordine în Belarus dar a susținut că nu va face acest lucru decât atunci când „situația ar fi în afara controlului iar elemente extremiste (...) încalcă anumite limite”.