Angela Merke așteaptă un răspuns al Rusiei cu privire la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi înainte să decidă cum să reacționeze, în timp ce cancelarul german se confruntă cu presiuni să renunțe la sprijinul său pentru gazoductul controversat, Nord Stream2, potrivit Bloomberg.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

”Va depinde mult de reacția părții ruse”, a spus Merkel joi. ”Știu ce s-a zis, dar vreau să spun că ieri am fost clară cu privire la ce facem acum și zilele următoare”, a spus ea, fără a repeta poziția sa potrivit căreia Nord Stream 2 și dosarul Navalnîi ar trebui să fie tratate separat.

Norbert Roettgen, șeful Comisiei pentru afaceri extere din Parlamentul german și candidat la șefia partidului lui Merkel, a spus că Nord Stream 2 trebuie oprit pentru că finalizarea sa ar răsplăti mai degrabă decât să-l pedepsească pe Vladimir Putin.

”După otrăvirea lui Navalnîi avem nevoie de un răspuns european puternic, pe care Putin să îl înțeleagă: UE ar trebui să decidă în comun să oprească Nord Stream 2”, a spus el.

Merkel a spus că testele arată ”fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina militară Noviciok și a cerut Rusiei răspunsuri. Substanța a fost folosită în 2018 în tentativa de a-i ucide pe dublul agent rus Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia pe teren britanic.

Merkel plănuiește să consulte Uniunea Europeană și NATO în zilele următoare pentru a formula un răspuns.

Oficialii ruși au respins acuzațiile, spunând că medicii lor nu au găsit nicio dovadă de otrăvire înainte ca Navalnîi să fie dus în Germania pentru a fi tratat.

Nord Stream 2 vizează dublarea capacității actualului gazoduct Nord Stream 1 și să transporte gaz direct din Rusia în Germania. Proiectul este în proporție de peste 90% gata și urmează să opereze de la începutul anului 2021.

Proiectul a divizat Uniunea Europeană.

La mijlocul lui august, douăzeci şi patru din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei.

"Suntem foarte preocupaţi de avertismentele Statelor Unite privind sancţiuni asupra companiilor şi intereselor europene. Uniunea Europeană consideră aplicarea extrateritorială de sancţiuni drept o încălcare a reglementărilor internaţionale", au transmis 24 de state UE în nota de protest.

Administraţia Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni firmele implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.