Otrăvirea oricărui individ cu un agent neurotoxic va fi considerată folosirea unei arme chimice interzise, a spus joi Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice într-o declarație în legătură cu opozantul rus Aleksei Navalnîi, relatează Reuters.

Organizatia pentru Interzicerea Armelor ChimiceFoto: Captura

Germania a spus că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok, dezvoltat în era sovietică, care a fost interzis anul acesta de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

”Orice otrăvire a unui individ prin folosirea unui agent neurotoxic este considerată utilizare a unei arme chimice. Asemenea acuzație este o chestiune de mare îngrijorare”, a spus Organizația.

Guvernul german a spus miercuri, 2 septembrie, că există dovezi clare că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. Testele toxicologice realizate la un laborator militar din Germania au produs ”o dovadă fără echivoc” că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, a spus Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Ministrul rus de Externe a spus, tot miercuri, că afirmația Germaniei că Navalnîi e fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok nu este susținută de dovezi, relatează Ria, citată de Reuters.