Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este ”o informaţie tulburătoare” despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse; Șeful NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să investigheze otrăvirea, potrivit AFP; Franța a condamnat miercuri „utilizarea șocantă și iresponsabilă” a unui agent neurotoxic de tip Novichok împotriva adversarului rus Alexeï Navalnîi; Ministrul rus de Externe a spus că otrăvirea nu este susținută de dovezi, relatează Ria.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este ”o informaţie tulburătoare” despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse. ''Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german'', a adăugat ea, după ce purtătorul său de cuvânt anunţase anterior că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ''dovezi fără echivoc'' că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, potrivit Reuters.

Ursula von der Leyen denunţă ''un act laş şi demn de dispreţ''. "Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată", a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la utilizarea acestui agent de concepţie sovietică împotriva fostului spion Serghei Skripal în 2018, pe teritoriul Marii Britanii, potrivit Agerpres.

Șeful NATO Jens Stoltenberg a condamnat miercuri otrăvirea „șocantă” a adversarului rus Alexei Navalnîi și a cerut Rusiei să investigheze, potrivit AFP.

"Guvernul german a anunțat că Alexey Navalny a fost victima unui atac cu un agent nervos de tip Novichok. Este șocant și îl condamn fără apel", a spus Stoltenberg într-un comunicat.

Franța a condamnat miercuri „utilizarea șocantă și iresponsabilă” a unui agent neurotoxic de tip Novichok împotriva adversarului rus Alexeï Navalnîi, după publicarea analizelor în Germania care demonstrează utilizarea acestuia.

"Vreau să condamn în termeni cei mai puternici utilizarea șocantă și iresponsabilă a unui astfel de agent", a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian într-un comunicat, potrivit AFP

"Luând în considerare statutul politic al domnului Navalny în Rusia, agresiunea comisă împotriva sa ridică întrebări puternice. Este responsabilitatea autorităților ruse să le răspundă", adaugă ministrul afacerilor externe.

Casa Albă s-a declarat miercuri "foarte tulburată" de rezultatele testelor efectuate în Germania care confirmă că Aleksei Navalnîi, opozant fervent al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP.

"SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil", a scris Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.

"Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic Noviciok", subliniază el, precizând că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi "pentru ca responsabilii din Rusia să dea socoteală".

''Italia îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare în urma identificării de către autorităţile germane competente a unui agent neurotoxic ca fiind cauza otrăvirii activistului rus Aleksei Navalnîi'', se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Italia, potrivit Agerpres.

''Aceasta este o crimă pe care o condamnăm cu fermitate şi care face şi mai urgentă necesitatea ca Federaţia Rusă să clarifice cu rapiditate şi transparenţă responsabilităţile în ceea ce s-a întâmplat'', a adăugat ministerul italian.

Ministrul rus de Externe a spus că afirmația Germaniei că Navalnîi e fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok nu este susținută de dovezi, relatează Ria, citată de Reuters.

Kremlinul a spus că Germania încă nu a informat în mod direct Moscova cu privire la concluzia sa că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, a relatat agenția de știri Ria, potrivit Reuters.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu știe de rezultatele analizelor.

  • stire in curs de actualizare